Fontos közleményt adtak ki az ukrán gabonahelyzetről Magyarországon

Fontos közleményt adtak ki az ukrán gabonahelyzetről Magyarországon

agrarszektor.hu
A kialakult gabonaimport körüli helyzetre, valamint az Ukrajnából származó takarmánykukoricára és olajos magvakra is vonatkozó importtilalom kapcsán reagált a Magyar Bioüzemanyag Szövetség (MBSZ) is. Az MBSZ tagjai számára a minőség elsődleges szempont, így minden felhasznált tételt még feldolgozás előtt, szigorúan ellenőriznek. Az üzemek csak olyan alapanyagot dolgoznak fel - mindegy, hogy hazai vagy importált terményről van szó -, amelynek minősége minden tekintetben megfelel az uniós és hazai előírásoknak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyi aszályos év nagy nehézségek elé állította nem csak a gazdálkodókat, állattartókat, hanem a hazai gabonafeldolgozó ipart is. A korábban kukoricaexportőri pozíció hirtelen megfordult, a rekordalacsony hozamok a hazai szükségleteket sem fedezik. A helyzetet súlyosbította, hogy a kínálat 2022 nyarától gyakorlatilag megszűnt, mivel a gazdák kivártak és nem kínálták eladásra a terményt. Ezen felül súlyos problémát okoz a hazai kukorica szokatlanul magas aflatoxin szennyezettsége, amely a termény jelentős részét alkalmatlanná teszi élelmezési és takarmányozási célra történő felhasználásra - írja az MBSz közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Minőségi kukoricára és olajos magvakra az év 12 hónapjában szüksége van a biofinomítóknak. Az elmúlt időszakban a hazai alacsony piaci kínálat és az eladási hajlandóság nagymértékű csökkenése miatt egyedül ezen termékek importja tette lehetővé a feldolgozóipar folyamatos működését. Vagyis a behozott terményekre elemi szüksége volt a magyarországi feldolgozóknak. Ráadásul nem csak nekik: az itt előállított termékek nélkülözhetetlenek a megújuló energia célok teljesítéséhez, erősítik az ország exportőri pozícióját és javítják az ellátásbiztonságot azáltal, hogy az előállított GMO mentes takarmány képes az import szója kiváltására.

Az MBSZ tagjai számára a minőség elsődleges szempont, így minden felhasznált tételt még feldolgozás előtt, szigorúan ellenőriznek. Az üzemek csak olyan alapanyagot dolgoznak fel - mindegy, hogy hazai vagy importált terményről van szó -, amelynek minősége minden tekintetben megfelel az uniós és hazai előírásoknak. A bevezetett gabonaimport tilalom és egyéb korlátozó intézkedések kapcsán azon a határozott állásponton vagyunk, hogy a piac működésébe történő átmeneti beavatkozások akkor megfelelőek, ha képesek kezelni a kialakult problémát anélkül, hogy máshol még súlyosabb károkat okoznának. Ahhoz, hogy a magyar agráriumot a jelen helyzetben minél kevesebb kár érje, az intézkedéseknek a teljes érték- és gyártási láncolatot és a gazdák mellett annak minden szereplőjének igényeit egyaránt figyelembe kell vennie. Mert csak ezáltal biztosítható a nemzetgazdaság egésze szempontjából is jelentőséggel bíró biofinomítói szektor zavartalan működése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biofinomítók, ahogy a múltban, úgy hosszú távon is megbízható felvásárlói a hazai takarmánykukoricának, árpának és olajos magvaknak. A jelenleg bevezetett intézkedések egyik lehetséges negatív következményének a kínálati oldal jelentős csökkenését, valamint a minőségi problémák megnövekedett valószínűségét látják, amelyek ellehetetleníthetik a feldolgozók működését és további zavarokat okozhatnak a hazai ellátási láncokban. A biofinomítók csökkentett termelése vagy súlyos esetben leállása több iparágat alapjaiban érintene negatívan. Mással nem helyettesíthető termékek hiányoznának a gyártási láncokból, jelentős adóbevételek eshetnének ki, nőne az állattartók import takarmány függése, munkahelyek kerülnének veszélybe és számottevően csökkenne a kereslet a hazai gabona iránt, amely növelné a gazdák exportpiaci kitettségét. Egy nem megfelelően megválasztott intézkedéssel pont az ellenkező hatás érhető el, mint amit a szabályozás kezelni kívánt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?