Soha nem látott kihívások előtt a magyar mezőgazdaság - van kiút?

Soha nem látott kihívások előtt a magyar mezőgazdaság - van kiút?

A mezőgazdaság ma már nemcsak a termelésről szól, hanem egyre inkább a változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodásról, az erőforrások hatékony használatáról és a fogyasztói elvárások követéséről is. Az aszályos időszakok, az ellátási láncok sérülékenysége és a globális versenyhelyzet új válaszokat követelnek a hazai gazdálkodóktól. A szakértők szerint a hosszú távú sikerhez tudásalapú gazdálkodás, technológiai fejlesztések és tudatos fogyasztói kommunikáció is szükséges.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Papp Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az idei év korántsem kezdődött kedvezően. A csapadékhiány már most súlyos problémákat okoz, és a következő hónapokban várható aszály tovább nehezítheti a helyzetet. A termőtalaj vízkészletének megőrzése és visszapótlása kulcskérdés.

EZ IS ÉRDEKELHET

 A meglévő csatornarendszereket használnunk kell úgy, hogy a talaj vízkészletét tudjuk feltölteni

– hangsúlyozta az elnök, utalva az új támogatási lehetőségekre és jogszabályi változásokra.

A fagyos tavasz a gyümölcstermesztőket is súlyosan érintette. Az ágazat képviselőivel folytatott egyeztetések szerint komoly a terméskiesés, amit csak technológiai és szemléletbeli változással lehet ellensúlyozni. A csapadékhiány már nem egyszeri jelenség, hanem rendszeresen visszatérő probléma, így a gazdákat is fel kell készíteni az új kihívásokra.

Papp Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós és hazai termelők nincsenek egyenlő versenyhelyzetben. A harmadik országokból, így például Ukrajnából vagy Dél-Amerikából érkező mezőgazdasági termékek teljesen más technológiai háttérrel és szabályozási környezettel kerülnek az európai piacra. Míg Európában szigorú GMO-tilalmak és környezetvédelmi előírások vannak érvényben, más országokban ezek nem korlátozzák a termelést.

Nem kiegyenlített pályán történik a verseny

– fogalmazott.

Papp Zsolt szerint még soha nem volt ekkora támogatási keret a hazai agráriumban: eddig már 40 pályázati felhívás jelent meg, és további 35 van előkészítés alatt. A támogatások a szántóföldi növénytermesztés mellett kiemelten kezelik az állattartó telepek és a kertészeti ágazat fejlesztését, valamint az élelmiszeripar korszerűsítését. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a piaci siker kulcsa a fogyasztóhoz való alkalmazkodás.

 A termékeket a fogyasztóra kell szabni, meg kell változtatni a gondolkodást, és tőlük kell kiindulni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jakab István, a MAGOSZ elnöke úgy látja, az agrárium eddig nem tapasztalt intenzív változásokon megy keresztül. A klímaváltozás hatására a csapadék mennyisége ugyan nem csökkent jelentősen, de az eloszlása teljesen megváltozott. A vízgazdálkodás új szemléletet kíván, különösen a mezőgazdasági termelésben. Ezért a víz tájban tartása és a tározók feltöltése létfontosságú.

A megoldás az, hogy a csatornarendszereket rendbe kell tenni, a víztározókat pedig fel kell tölteni

– hangsúlyozta

Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára elmondta, hogy a mezőgazdaság indokolatlanul vált a klímaviták bűnbakjává. Miközben az állattenyésztés kibocsátását gyakran túlbecsülik, valójában a mezőgazdaság az összes globális károsanyag-kibocsátásnak mindössze 15%-át adja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Külön kiemelte, hogy a világ hús-, tej- és cukorfogyasztása rohamosan meg fog nőni a közeljövőben. A magyar állampolgár évente 80 kg húst fogyaszt, míg Amerikában ez 120 kg, Indiában jelenleg csak 5 kg, de gyors növekedés várható. Tejtermékekből Magyarországon évi 180 kg az egy főre jutó fogyasztás, míg az USA-ban 230 kg. Ezek a trendek is azt mutatják, hogy van tere a növekedésnek, de jelenleg Európában korlátozni szeretnék a mezőgazdasági termelést, a világ többi részén pedig éppen várhatóan megemelkedik a fogyasztás.

Ez nem csak a gazdákról szól, ha a magyar gazdák elveszítik a piacukat, a fogyasztók sem tudnak majd magyar terméket venni a boltokban

– fogalmazott Cseh Tibor.

A szakemberek szerint, ha a magyar mezőgazdaság versenyképes akar maradni, akkor alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz, a piac átalakulásához és az uniós szabályozásokhoz. A gazdáknak fel kell készülniük a szélsőséges időjárásra, ki kell használniuk az elérhető támogatásokat, és tudatosítaniuk kell a fogyasztókban a magyar élelmiszer minőségi előnyeit. Mindez azonban nem csak a termelők felelőssége, szemléletváltásra van szükség a fogyasztók, döntéshozók és az egész társadalom részéről is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?