Kivi

A kivi az Actinidia deliciosa faj nemesített egyedeinek és más küllőfolyondár nemzetségbe tartozó fajokkal képzett hibridjeinek tojás alakú, barna, szőrös, belül zöld színű gyümölcse.

A kivi jellemzői és jótékony hatása

A kivi Dél-Kína nemzeti gyümölcse, eredeti nemzetközi neve pedig a „kínai egres” volt - ezt új-zélandi meghonosítóitól kapta a 20. század elején. A kivi mintegy 83 százaléka víz, 1 százaléka fehérje, nagyjából 0,5 százaléka növényi zsír, 9 százaléka cukor, 3 százaléka rost. Ásványianyag-tartalma jelentős és változatos, bőven található benne kálium, nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, cink, réz, mangán és szelén, ahogyan aminosavakban is gazdag. Magas koncentrációban tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, J- és K-vitaminokat, különösen C-vitaminban bővelkedik, amit jól mutat az, hogy egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét. Emellett a kivi nagyszerű antioxidáns és immunerősítő. Segítségével megelőzhetők a szezonális betegségek - nátha, megfázás, influenza- kialakulása, valamint egyéb, fertőző betegségek - ínygyulladás, húgyúti megbetegedések, stb.- gyógyulását is felgyorsíthatja. A kivi a szívet is védi, valamint szembetegségek és fogszuvasodás ellen is jó. Jót tesz a bőrnek, méregteleníthetünk vele, sőt, a fogyasztása terhesség alatt is ajánlott, mivel számos, várandósággal kapcsolatos problémát lehet meg lehet vele előzni.

A kivi termesztése

Bár a kivi nem tartozik a legnépszerűbb gyümölcsök közé Magyarországon, de azt kevesen tudják, hazánkban kifejezetten problémamentesen nevelhető, ráadásul teljesen télálló is. Plusz érv a kivitermesztés mellett, hogy nagyon ellenálló növény, betegségei, kártevői szinte ismeretlenek. A kivi nevelése során átlagos mennyiségű öntözést, esetenkénti tápanyag utánpótlást és megfelelő támasztékozást követel csak. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy gyümölcstermő támasztékot igényel, ezért akár lugasra, akár pergolára is futtatható. Lehet újat építeni, de vannak, akiknek van már valami építményük, azt átalakítják és kész is a támrendszer.

Minimum 3 méterre kell ültetni őket egymástól, természetesen, ha nagyobb hely van, lehet távolabb is, mert nagyon nagyra meg tud nőni és 100-150 kg is lehet egy tövön. A lombozattal együtt ez jelentős súlyt jelent, ezért lehetőség szerint minél erősebb legyen a támberendezés. A kivi ültetésekor ügyelni kell arra, hogy az ültetőgödörben jól porhanyítsuk el a talajt, majd jól keverjük át szerves trágyával. Nem kell durván megtömködni, de lehetőleg a talaj legyen finoman, légmentesen odatömörítve a gyökerekhez. Az első években a kivi nem igényel különösebb metszést.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon