Tiltakoznak a visegrádi országok agrárkamarái: felszólították a Bizottságot

Tiltakoznak a visegrádi országok agrárkamarái: felszólították a Bizottságot

MTI
A négy visegrádi ország agrárkamarái felszólítják az Európai Bizottságot, hogy állítsa le az ukrán gabona vámmentes behozatalát az Európai Unióba - közölte Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke a négy kamara képviselőinek keddi tanácskozása utáni sajtótájékoztatón a dél-morvaországi Brünnben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A CTK hírügynökség jelentése szerint Jan Dolezal elmondta: a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara a közeljövőben közös levélben fordulnak Brüsszelhez, hogy foganatosítson intézkedéseket a probléma megoldására. A közép- és kelet-európai országokba vámmentesen beáramló ukrán gabona gondokat okoz a helyi termelőknek, akik ezért nem tudják saját gabonájukat eladni - emelte ki.

Amennyiben az Európai Bizottság nem reagál időben kérésünkre, készek vagyunk Brüsszelbe menni és ott tiltakozni

- hangsúlyozta a cseh agrárkamara képviselője. Csehország gabonatartalékai jelenleg 2,6 millió tonnát tesznek ki, ami 40 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A cseh termelők nem tudják eladni gabonájukat. Hagyományos vevőik, a németek és a lengyelek nem akarnak semmit sem venni, mert piacuk telített ukrán gabonával

- mutatott rá. Jan Dolezal szerint jelenleg gyakorlatilag képtelenség megállapítani, hogy pontosan mennyi ukrán gabona és más mezőgazdasági termék érkezett az EU-ba bármiféle ellenőrzés nélkül.

A négy visegrádi ország agrárkamaráinak képviselői kedden Brünnben emlékeztetőt írtak alá, amelyben a Brüsszelhez intézett felhívás mellett szolidaritásukat is kinyilvánítják Ukrajnával. Az agrárkamarák javasolják, hogy az ukrán gabonabehozatalra kivetett vámból származó bevételekkel segítsék az ukrán mezőgazdasági termelőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?