Eldurvult a helyzet: 20 ezer ukrán kamion rekedt a lengyel határon

Eldurvult a helyzet: 20 ezer ukrán kamion rekedt a lengyel határon

agrarszektor.hu
Nem engedik be a lengyelek az engedély nélkül érkező ukrán kamionokat, agráráruk dömpingjétől tartanak. Ezért 20 ezer kamion vesztegel a lengyel határon. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

November 20-án lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegelt a három legnagyobb határátkelőnél (Korchova-Krakowec, Hrebene-Rava-Ruszka és Dorohuszk-Jagodin állomásokon), mivel a sztrájkoló lengyelek fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat. A tiltakozást az az EU és Ukrajna között létrejött megállapodás váltotta ki, amelyben a háború kitörését követően az EU engedélyezte Ukrajna számára, hogy korlátlanul, engedély nélkül léphessenek be az Unió területére. A lengyelek ismét attól tartanak, hogy nagy mennyiségű mezőgazdasági termék, elsősorban gabona önti el az országot (ezt a főleg a harmadik világ országaiba tartó árutömeget korábban a Fekete-tenger partján lévő kikötőkből, vízi úton szállították, csakhogy most az orosz blokád miatt ez az útvonal nem járható) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Szerhij Derkach, az ukrán infrastrukturális minisztérium miniszterhelyettese kitart amellett, hogy ezt a kérést lehetetlen teljesíteni:

Lehetetlen felmondani a közlekedés és áruszállítás liberalizációjáról szóló megállapodást, mivel ebben az esetben az EU és Ukrajna között megkötött kétoldalú megállapodásokról van szó, Lengyelország pedig egyoldalúan nem tehet semmit, kötik az érvényes szerződések

- jegyezte meg. Hétfőn Vaszil Zvarics, Ukrajna lengyelországi nagykövete “hátba szúrásnak” nevezte a tiltakozásokat.

A Suspilne ukrán nemzeti televízió információi szerint a tiltakozás szervezői kijelentették, hogy óránként egy teherautót terveznek átengedni a határon. Ugyanakkor a tiltakozók nem tervezik, hogy akadályozzák az Ukrajnába humanitárius segélyt szállító teherautók közlekedését - jegyezte meg a Suspilne, hozzátéve, hogy a tiltakozók azt is elmondták, hogy január 3-ig engedélyük van a sztrájkot fenntartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?