Ellepték az ukrán termékek a magyar boltokat: tényleg veszélyesek lehetnek?

Ellepték az ukrán termékek a magyar boltokat: tényleg veszélyesek lehetnek?

agrarszektor.hu
Tavaly annyi ukrán gabona érkezett az országba, hogy az már közvetlenül veszélyeztette a magyar gazdák megélhetését. Fontos, hogy mielőtt még ukrán gabonából készült étel kerülne a magyarok asztalára, azt a Nébih alaposan átvizsgálja. A kormány friss rendeletében mintegy 25 mezőgazdasági termék behozatalát tiltotta meg. A gazdák és fogyasztók védelme érdekében átmeneti tilalmat rendeltek el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hazánk ugyanakkor nem tiltja ezen termékek területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A szabályokat megszegő fuvarozók büntethetők, a büntetés akár a szállítmány teljes értékéig is terjedhet - tette hozzá közleményében Nagy István agrárminiszter. a háborús helyzet ellenére jelentős mennyiségű gabonaféle érkezett Ukrajnából, ami egy durva helyzetet eredményezett a magyar gazdáknak. Mivel a szállítmányok az országban maradtak, ennek jelentős árcsökkentő hatása volt, vagyis a minisztérium azért lépett, mert lassan egyáltalán nem volt rentábilis a gabonakereskedelem - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kérdés, hogy vajon Magyarország a kiesett mennyiség pótlására más importforrásból, valamint hogy várható-e a gabonából készült élelmiszerek piacán bármekkora árnövekedés? Az Agrárminisztérium a lap megkeresésre elmondta, hogy arról szó sem volt, hogy az Ukrajnából érkező gabona bennmarad az országban. Az árcsökkenés viszont azonnali volt, ami miatt a gazdáknak komolyabb veszteségeket kellett leírnia. 

Az ígéret az volt, hogy az ukrán gabonát az afrikai országok élelmezésére szállítják tovább, de ez nem történt meg. A magyar gazdák óriási veszteséget kénytelenek elkönyvelni a hazánkban ragadt ukrán gabona miatt. Ez az árakban is megnyilvánul: Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 27 százalékkal, a takarmánybúzáé 37 százalékkal, míg a takarmánykukoricáé 23 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A teljes múlt évi ukrán gabona- és olajos növény import 2,5 millió tonna volt, amelyből 1,8 millió tonna volt a közvetlen, 0,7 millió tonna közvetett behozatal. A korábbi években megszokott ukrán import évente 40-60 ezer tonna körül alakult. A fenti áresések mértéke, de talán még inkább az értékesítési lehetőségek megszűnése miatt éri óriási veszteség a magyar gazdákat

- közölte az agrártárca. Továbbá elmondták, hogy nem kizárólag a gabonaféléket termesztő gazdák vannak nagy bajban, hanem azok is, akik mást igyekeznek eladni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiemelték, hogy nem csak a szántóföldi növénytermesztők vannak bajban, hiszen a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra a gabona mellett nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni. Mindez pedig kiszorítja a magyar termékeket is a hagyományos piacairól, valamint az értékesítési árakat is a termelési költségek alá süllyeszti. Az Agrárminisztérium még egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet: 

A bejövő gabonaimportnak csak egy része az, amely közvetlen emberi fogyasztásra kerül. A Nébih szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésnek veti alá az ukrán gabonát. A vizsgálatok nemcsak a feldolgozatlan gabona terményekre, hanem az ukrán eredetű búzalisztekre is kiterjednek. A magyar fogyasztók így teljes biztonságban vannak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?