Őrülten drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt a bizonyíték

Őrülten drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt a bizonyíték

MTI
Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az élelmiszerek ára egy év alatt 29,3%-kal emelkedett, ezen belül leginkább az édesipari lisztesárué (53%), a kenyéré (48,6%), a tejtermékeké (41,4%), a tojásé (40,1%) nőtt meg, de jelentős emelkedés volt megfigyelhető a vaj és vajkrémnél (35,6%), a péksüteményeknél (33,3%), a száraztésztáknál (30,4%), a tejnél (26,7%) és a sajtnál (23,3%). A termékcsoporton belül a liszt (5,8%) és az étolaj (3,1%) ára nőtt a legkisebb mértékben.

A háztartási energia 34,3%-kal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 43%-kal, a palackos gáz 44,6%-kal, az elektromos energia pedig 26,6%-kal. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 18,7%-kal lett magasabb, ezen belül a szeszes italoké 24,4%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 6,1%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a konyha- és egyéb bútorok ára 14,6%-kal, az új személygépkocsiké 14,5%-kal, a fűtő- és főzőberendezéseké 13,9%-kal, a szobabútoroké pedig 9,5%-kal nőtt. Az állateledelek ára 47,6%-kal, a mosó- és tisztítószereké 36,9%-kal, a testápolási cikkeké 24,1%-kal, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 11,5%-kal lett magasabb. A járműüzemanyagok 20,2%-kal drágultak. A szolgáltatások díja 14,4%-kal emelkedett, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 27%-kal, a sport- és múzeumi belépők 26,1%-kal, a járműjavítás és -karbantartás 22,1%-kal, az üdülési szolgáltatás 21%-kal, a lakásjavítás és -karbantartás 18,5%-kal, a taxizás 18,2%-kal került többe.

A fogyasztói árak átlagosan 0,3%-os havi emelkedésén belül az élelmiszerek ára 0,4-kal csökkent. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 3,2%-kal, a vaj és vajkrém 2,8%-kal, a tej 2,7%-kal, a sajt 2,3%-kal, a száraztészta 1,6%-kal került kevesebbe. A csokoládé és kakaó 1,9%-kal, a sertéshús 0,8%-kal drágult. A háztartási energia ára 2,1%-kal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 4,1%-kal kellett kevesebbet fizetni. A járműüzemanyagok ára 2,2%-kal emelkedett. A mosó- és tisztítószerek ára 2,4%-kal, a testápolási cikkeké 0,6%-kal, az állateledeleké 1,1%-kal lett magasabb. A szolgáltatások 0,9%-kal drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,6%-kal, a társasházi közös költségért 1,5%-kal, a lakbérért pedig 0,8%-kal kellett többet fizetni - közölte a KSH.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?