Ez most komoly? Meglepő, ami a magyar boltokban kapható tésztákkal történik

Ez most komoly? Meglepő, ami a magyar boltokban kapható tésztákkal történik

MTI
Tavaly több mint egyharmadával nőtt a száraztészta ára Magyarországon a 2022-es évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint a száraztészta fogyasztói-árindexe utoljára 2018-ban ugrott meg jelentősebb mértékben, amikor egy év alatt teljes 8 százalékkal nőtt, ám azt követően 2020-ig egy folyamatos csökkenés volt megfigyelhető a termék árát illetően. Az áremelkedés ugyan már 2021-ben elkezdődött, de olyan mértékű drágulásra, mint amilyen tavaly volt tapasztalható a száraztésztánál, még nem volt az ezredforduló óta.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A 21. század eddigi legnagyobb áremelkedése volt megfigyelhető a száraztésztánál 2022-ben, amikor az egy évvel korábbihoz képest 37,4%-kal ugrott meg a termékcsoport fogyasztói ára. Ez pedig több mint kétszerese volt az évszázad addigi legnagyobb árváltozásának, amikor 2008 és 2009 között történt, ráadásul előjelét tekintve ellenkező is volt, hiszen ekkor egy 17%-os áresés következett be a termékcsoportnál - derült ki a a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI grafikonjából.

Bár a 2018-2020 közötti időszakban folyamatosan csökkent a száraztészta fogyasztói ára, a trend 2021-ben megtorpant. 2021-ben az előző évhez képest mintegy 4,6%-os áremelkedést lehetett megfigyelni a termékcsoportnál.

A száraztészta árváltozása Magyarországon 2000-2022 között (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)
A száraztészta árváltozása Magyarországon 2000-2022 között (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

2022-ben elszálltak az élelmiszerárak

A 2022-es évben elképesztő módon megdrágultak az élelmiszerek. Európa és a világ többi része súlyos aszályokat élt át, az energiaárak az egekbe szöktek, az orosz-ukrán háború pedig egy rendkívüli bizonytalan globális helyzetet eredményezett. A tavalyi év decemberében Magyarországon a fogyasztói árak átlagosan 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett. A száraztészták már akkor a legnagyobb mértékben dráguló élelmiszerek között voltak, 2021 azonos időszakához képest mintegy 70,8%-kal voltak magasabbak az áraik.

Idén is drága maradt a száraztészta

A száraztészták drágulása 2023-ban is folytatódott, a tésztaárak emelkedése Európa egyes részein messze meghaladta az általános inflációt, és annak ellenére is folytatódott, hogy a tészta előállításához használt búza ára jelentősen csökkent. Ennek okán a tavaszi hónapok során az európai fogyasztói csoportok és kormányok egyre nagyobb nyomást gyakoroltak az európai tésztagyártókra, hogy csökkentsék az áraikat. A gyártók azonban ragaszkodtak ahhoz a magyarázathoz, hogy a tésztáik ára tisztességes, a legutóbbi áremelkedések pedig az orosz-ukrán háborúból következő magasabb gyártási és egyéb ráfordítási költségek hatását tükrözik, de ezt a fogyasztói csoportok nem igazán hitték el.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023 áprilisában az előző év azonos időszakához képest az Európai Unión belül Magyarországon drágultak meg a leginkább a tésztafélék, az áremelkedés 47% körül volt. Hasonló eredményre jutott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is. Mint írták, áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, a száraztészták ára pedig 47,6%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Mi várható a jövőben?

A száraztészták kedvelőinek azonban továbbra sincs okuk az örömre, mivel a kanadai szárazság és az európai rossz időjárás is károsította az idei durumbúza termést, csökkentve ezzel a malmok és az élelmiszeripari vállalatok számára elérhető készleteket. A helyzeten a nemzetközi durumpiacra belépő Törökország is csak átmenetileg segíthet, a szakemberek ugyanis attól tartanak, hogy idén nem lesz elég durum az egész világ ellátására a normális kereslet mellett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?