Itt a sokkoló áremelés: durván megdrágult a tojás és a krumpli a boltokban

Itt a sokkoló áremelés: durván megdrágult a tojás és a krumpli a boltokban

agrarszektor.hu
Brutálisan megdrágultak az élelmiszerek Európai Unióban. Van olyan termékkör, ahol az áremelkedés 2021 januárja és 2023 szeptembere között elérte a 60-75 százalékot is. A legfrissebb elemzések szerint a burgonya, a tojás, a vaj és az olívaolaj esetében is extrém áremelkedés volt megfigyelhető a fenti időszakban. A drágulás hátterében a kereslet folyamatos növekedése, valamint a főbb európai termelőket sújtó szélsőséges időjárási körülmények állnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi jelentős áremelkedés után az élelmiszerek 2023-ban is tovább drágultak az Európai Unióban. Az idei második és harmadik negyedév adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az egyes termékek árainál lelassult az emelkedés - olvasható az Eurostat oldalán. Mint írták, az idei év szeptemberében a tojás, a vaj és a burgonya ára az EU-ban magasabb volt, mint 2021 és 2022 januárjában, de nem olyan magas, mint néhány hónappal korábban. Ezzel szemben az olívaolaj ára 2021 eleje óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, és a jelek szerint nem fog megállni a drágulás.

Az olívaolaj, a burgonya, a tojás és a burgonya árának változása az Európai Unióban (Forrás: Eurostat)
Az olívaolaj, a burgonya, a tojás és a burgonya árának változása az Európai Unióban (Forrás: Eurostat)

Az olívaolaj 2023 szeptemberében mintegy 75%-kal volt drágább, mint 2021 januárjában. 2022 januárjában az árak 11%-kal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában, ugyanakkor az igazi meredek áremelkedés 2022 szeptembere és 2023 szeptembere között következett be. Ennek fő oka, hogy Spanyolország déli részét, amely a világ olívaolaj-termelésének mintegy 40%-át adja, már második éve pusztítja a szárazság, ami miatt az idei szezonban harmadával elmaradhat az olívaolaj-termelés a négyéves átlagtól. Ebből kifolyólag azonban a következő időszakban további áremelkedés várható az olívaolaj tekintetében.

A burgonya, a tojás és a vaj áremelkedése már mérséklődni látszik

Az Eurostat adatai szerint a vizsgált időszakban a burgonya ára is elképesztő mértékben emelkedett. Ez 2021 januárjától 2023 szeptemberéig 53%-kal emelkedett. A rekordot mégis a 2023-as év júniusa tartja, amikor 60%-os volt a drágulás. A burgonya áremelkedésében is fontos faktor a tavalyi történelmi aszály, ami jelentős terméskiesést okozott a főbb európai burgonyatermelő országokban.

Ami a tojás árát illeti, az 2023 szeptemberében 37%-kal volt magasabb, mint 2021 januárjában. Ennél az élelmiszernél az árak az idei év első két negyedévében stabilizálódtak, majd idén augusztusban és szeptemberben némi csökkenést lehetett látni. Hasonlóan alakult a vaj ára is, amely 2022 decemberében tetőzött, amikor 44%-kal volt magasabb a 2021. januári árszinthez képest, ezután viszont lassan csökkenni kezdett. Idén szeptemberben a vaj 27%-kal volt drágább, mint 2021 januárjában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?