Itt a sokkoló áremelés: durván megdrágult a tojás és a krumpli a boltokban

Itt a sokkoló áremelés: durván megdrágult a tojás és a krumpli a boltokban

agrarszektor.hu
Brutálisan megdrágultak az élelmiszerek Európai Unióban. Van olyan termékkör, ahol az áremelkedés 2021 januárja és 2023 szeptembere között elérte a 60-75 százalékot is. A legfrissebb elemzések szerint a burgonya, a tojás, a vaj és az olívaolaj esetében is extrém áremelkedés volt megfigyelhető a fenti időszakban. A drágulás hátterében a kereslet folyamatos növekedése, valamint a főbb európai termelőket sújtó szélsőséges időjárási körülmények állnak.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A tavalyi jelentős áremelkedés után az élelmiszerek 2023-ban is tovább drágultak az Európai Unióban. Az idei második és harmadik negyedév adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az egyes termékek árainál lelassult az emelkedés - olvasható az Eurostat oldalán. Mint írták, az idei év szeptemberében a tojás, a vaj és a burgonya ára az EU-ban magasabb volt, mint 2021 és 2022 januárjában, de nem olyan magas, mint néhány hónappal korábban. Ezzel szemben az olívaolaj ára 2021 eleje óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, és a jelek szerint nem fog megállni a drágulás.

Az olívaolaj, a burgonya, a tojás és a burgonya árának változása az Európai Unióban (Forrás: Eurostat)
Az olívaolaj, a burgonya, a tojás és a burgonya árának változása az Európai Unióban (Forrás: Eurostat)

Az olívaolaj 2023 szeptemberében mintegy 75%-kal volt drágább, mint 2021 januárjában. 2022 januárjában az árak 11%-kal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában, ugyanakkor az igazi meredek áremelkedés 2022 szeptembere és 2023 szeptembere között következett be. Ennek fő oka, hogy Spanyolország déli részét, amely a világ olívaolaj-termelésének mintegy 40%-át adja, már második éve pusztítja a szárazság, ami miatt az idei szezonban harmadával elmaradhat az olívaolaj-termelés a négyéves átlagtól. Ebből kifolyólag azonban a következő időszakban további áremelkedés várható az olívaolaj tekintetében.

A burgonya, a tojás és a vaj áremelkedése már mérséklődni látszik

Az Eurostat adatai szerint a vizsgált időszakban a burgonya ára is elképesztő mértékben emelkedett. Ez 2021 januárjától 2023 szeptemberéig 53%-kal emelkedett. A rekordot mégis a 2023-as év júniusa tartja, amikor 60%-os volt a drágulás. A burgonya áremelkedésében is fontos faktor a tavalyi történelmi aszály, ami jelentős terméskiesést okozott a főbb európai burgonyatermelő országokban.

Ami a tojás árát illeti, az 2023 szeptemberében 37%-kal volt magasabb, mint 2021 januárjában. Ennél az élelmiszernél az árak az idei év első két negyedévében stabilizálódtak, majd idén augusztusban és szeptemberben némi csökkenést lehetett látni. Hasonlóan alakult a vaj ára is, amely 2022 decemberében tetőzött, amikor 44%-kal volt magasabb a 2021. januári árszinthez képest, ezután viszont lassan csökkenni kezdett. Idén szeptemberben a vaj 27%-kal volt drágább, mint 2021 januárjában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?