Itt az újabb áremelés? Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban

Itt az újabb áremelés? Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban

agrarszektor.hu
2024 januárjában az olívaolaj ára az EU-ban 50 százalékkal volt magasabb, mint 2023 januárjában. A legnagyobb mértékű drágulást Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban mérték, míg a legisebb mértékben Romániában, Írországban és Hollandiában emelkedett az olívaolaj ára. Magyarországon a drágulás ugyanakkor az uniós átlagnál jóval alacsonyabb volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023 második felében az egekbe szökött az olívaolaj ára 2023 az Európai Unióban: csak augusztusban 37%-kal nőtt 2022 azonos időszakához képest. És ez a tendencia szeptemberben és októberben nemcsak folytatódott, de a 44%-os és 50%-os további áremelkedéssel fel is gyorsult - derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az éves drágulás csúcspontja 2023 novemberében következett be, amikor az olívaolaj ára 51%-kal volt magasabb 2022 novemberéhez képest. Decemberben pedig kis visszaesés következett be, mivel az árak 47%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban ugyanekkor.

2024 januárjában ugyanakkor az összes uniós országban az olívaolaj éves inflációjának növekedéséről számolt be az Eurostat. A legnagyobb drágulást Portugáliában regisztrálták, ahol 69%-kal volt magasabb az olívaolaj ára 2023 januárjához képest. Ezt követte Görögország 67%-os áremelkedéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Spanyolország léphetett 63%-os áremelkedéssel.

Az olívaolaj árának változása 2024 januárjában az előző év azonos időszakához képest az EU tagállamaiban (Forrás: Eurostat)
Az olívaolaj árának változása 2024 januárjában az előző év azonos időszakához képest az EU tagállamaiban (Forrás: Eurostat)

Ezzel szemben a legkisebb áremelkedést Romániában regisztrálták, ahol mindössze 13%-kal emelkedett az olívaolaj ára az egy évvel korábbi szinthez képest. Írországban 16%-os, Hollandiában pedig 18%-os volt a drágulás.

Magyarországon az uniós átlagál jóval alacsonyabb szinten, 29%-kal drágult csak az olívaolaj 2023 és 2024 januárja között. Ezzel hazánk az uniós középmezőny második felében foglal helyet.

Az olívaolaj a legnagyobb mértékben dráguló élelmiszerek közé tartozik

Az elmúlt években jelentős áremelkedéseket lehetett regisztrálni élelmiszerfronton az EU-ban. Az Eurostat egy korábbi jelentése szerint az olívaolaj ára már 2021 eleje óta folyamatosan emelkedik, és a jelek szerint nem fog megállni a drágulás. Tavaly szeptemberben egyébként mintegy 75%-kal volt magasabb az olívaolaj ára, mint 2021 januárjában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kiugró mértékű áremelkedés hátterében a Spanyolországot már több éve sújtja az aszály, márpedig ez az ország adja a világ olívaolaj-termelésének mintegy 40%-át. Emiatt a termelés idén is elmaradhat az elmúlt évek átlagától, ami további áremelkedéseket okozhat az olívaolaj piacán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?