Itt az újabb brutális drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat?

Itt az újabb brutális drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat?

agrarszektor.hu
A feje tetejére állt a teljes spanyol olívaolaj piac, ugyanis az olajbogyó és a belőle készült olaj olyan drága lett a hazájában, hogy egyes kiskereskedők már a szomszédos Portugáliából importálják az olcsóbb termékeket. A luxuscikké vált termés ugyanakkor a gazdálkodók számára egyszerre jelent lehetőséget és kihívást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Spanyolország a világ egyik legnagyobb olívaolaj termelője, amely egyben az egyik legjobb minőségű olajbogyót is produkálja. Ennek ellenére teljesen felfordulni látszik a spanyol olívaolaj piac az utóbbi időszakban - írta meg a Világgazdaság. A zöld aranynak is nevezett olívaolajra ugyanis akkora kereslet jelentkezett világszinten, hogy a termelők egyre többet exportálnak, ami miatt megugrott a belföldre szánt termékek ára. Ez pedig azért lényeges, mert az olívaolaj a spanyol konyha alapja, vagyis a termék fogyasztói árának emelkedése jelentősen megdrágítja az emberek mindennapi életét.

Hatással van-e az olívaolaj piacára az éghajlatváltozás?

A klímaváltozás szerencsére eddig sem befolyásolta jelentősen a spanyol olajbogyó termesztést, és szerencsére attól sem kell tartani, hogy a hatások felerősödése miatt megszűnhet a termelés. Az olajfa ugyanis rendkívül szívós növény, vannak több száz éves példányai is. A terméshozamot azonban megfelelő öntözéssel lehet növelni. Átlagos körülmények közt egy olajfa 40 kilogramm bogyót terem és habár a növénynek nincs szüksége sok vízre, szárazság idején a termésmennyisége lecsökken, különösen akkor, ha a májusi virágzása alatt hőség éri. Ráadásul a szüretelés technikája sem mindegy: manapság ipari gépek rázzák le a bogyókat a fákról, ami egyszerű és gyors megoldás a gazdálkodóknak, ugyanakkor a növények károsodhatnak a durva módszertől.

Hogyan alakul az olívaolaj piaca?

Mivel idén és tavaly az időjárás nem kedvezett az olajfáknak, a kisebb terméshozam miatt az olajbogyó és az olívaolaj árak eleve megugrottak, ráadásul a globális kereslet továbbra is magas irántuk. A profitmaximalizálás érdekében a spanyolok olívaültetvényeket telepítettek az Egyesült Államokba, és még a rivális termelő Olaszországnak is nagy mennyiségben szállítanak olajat. Összességében spanyol olívaolaj fele a tengerentúlra megy.

Az olaszok saját márkájuk alatt árulják a spanyol olajat, így sok fogyasztó azt hiszi, hogy az olaszok és nem a spanyolok a piacvezetők ebben az üzletágban. Ennek ellenére a spanyol mezőgazdászok nem akarják erősíteni a marketingjüket és értékesítési politikájukat

- mondta el Antonio Canadilla, a Cooperativa San Sebastian-Aceites Umbrion szövetkezet elnöke.

A fenti üzletpolitika így feljebb korbácsolja a hazai árakat. Probléma továbbá, hogy a spanyol mezőgazdaság 80%-át elavult üzleti szerkezet jellemzi és csak páran ellenőrzik az egész értékesítési láncot. Pedig azzal nem csak magas árrést, hanem versenyképesebb árakat is szabhatnak.

Rafael Pampillon, a madridi San Pablo CEU egyetem közgazdásza szerint spekuláció is feljebb tornázhatta az olívaolaj árát a spanyol piacon. A zöld arany Franciaországban és Portugáliában lényegesen olcsóbb. A magas árak miatt pedig egyes élelmiszerláncok növelték az olcsóbb importot, főként Portugáliából.

Hogy változott az olívaolaj ára az elmúlt években? 

A Nemzetközi Valutaalap adatai alapján az olaj világpiaci ára meredek emelkedésbe kezdett 2022-ben, az elmúlt egy évben pedig a duplájára drágult. A spanyol olívaolaj ára Magyarországon is megugrott. Ezen valamelyest segíthet, hogy az idei horvát olajbogyó termésátlag kifejezetten jó lett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?