Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltból sokak kedvence

Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltból sokak kedvence

agrarszektor.hu
Spanyolország déli részét már második éve pusztítja a szárazság, ami miatt az idei szezonban harmadával elmaradhat az olívaolaj-termelés a négyéves átlagtól - ezt a madridi mezőgazdasági minisztérium közölte. Spanyolország a világ legnagyobb termelője, így nem véletlen, hogy a világ olívaolaj-kibocsátásának mintegy 40 százalékát adja. Tavasszal viszont a fák virágzása idején tapasztaltak szokatlan hőhullámokat, ami a tartós szárazsággal együtt súlyos károkat okozott. Emiatt hiány alakult ki, és jelentősen megugrottak az árak. Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy Európából eltűnhet az egész iparág.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A madridi agrártárca jelentése szerint a 2023-2024-es szezonban várhatóan 756 300 tonna olívaolajat állítanak majd elő, ami ugyan jóval meghaladja a tavalyi 663 ezer tonnát, amikor a kibocsátás a felére csökkent, de messze elmarad a négyéves átlagtól, amelyet viszonyítási alapként általában tekintetbe vesznek. Andalúziában, ahonnan a spanyol olívaolaj 70 százaléka származik, a becslések szerint a szüretelt mennyiség 40 százalékkal marad el az átlagtól. Az ágazat létét az elsivatagosodás és az aszály folyamatosan fenyegeti, Madrid szerint a spanyol termőterület ötöde válhat terméketlenné - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Október elsején kezdpdött a szüret, a tavalyi gyenge termés miatt pedig 45%-kal alacsonyabbak az olívaolaj-készletek az egy évvel korábbihoz képest, ami tovább növeli az árakat. Az extraszűz olívaolaj ára például  megduplázódott az év eleje óta Spanyolországban, szeptemberben hivatalos adatok szerint elérte a kilónkénti 8,2 eurót.

A bort sem kímélte az időjárás

Spanyolországan és Olaszországban a bortermés is gyengébb lesz a kedvezőtlen időjárás miatt: az Európai Bizottság friss becslése szerint 14, illetve 12 százalékkal marad el a tavalyitól. Emiatt az Európai Unió teljes kibocsátása az első becslés szerint 150 millió hektoliter lesz, 6 százalékkal kisebb, mint a 2022-es. Olaszország emiatt elveszíti az első számú globális bortermelő pozícióját, amit kilenc év után ismét Franciaország vesz majd át.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?