Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltból sokak kedvence

Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltból sokak kedvence

agrarszektor.hu
Spanyolország déli részét már második éve pusztítja a szárazság, ami miatt az idei szezonban harmadával elmaradhat az olívaolaj-termelés a négyéves átlagtól - ezt a madridi mezőgazdasági minisztérium közölte. Spanyolország a világ legnagyobb termelője, így nem véletlen, hogy a világ olívaolaj-kibocsátásának mintegy 40 százalékát adja. Tavasszal viszont a fák virágzása idején tapasztaltak szokatlan hőhullámokat, ami a tartós szárazsággal együtt súlyos károkat okozott. Emiatt hiány alakult ki, és jelentősen megugrottak az árak. Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy Európából eltűnhet az egész iparág.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A madridi agrártárca jelentése szerint a 2023-2024-es szezonban várhatóan 756 300 tonna olívaolajat állítanak majd elő, ami ugyan jóval meghaladja a tavalyi 663 ezer tonnát, amikor a kibocsátás a felére csökkent, de messze elmarad a négyéves átlagtól, amelyet viszonyítási alapként általában tekintetbe vesznek. Andalúziában, ahonnan a spanyol olívaolaj 70 százaléka származik, a becslések szerint a szüretelt mennyiség 40 százalékkal marad el az átlagtól. Az ágazat létét az elsivatagosodás és az aszály folyamatosan fenyegeti, Madrid szerint a spanyol termőterület ötöde válhat terméketlenné - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Október elsején kezdpdött a szüret, a tavalyi gyenge termés miatt pedig 45%-kal alacsonyabbak az olívaolaj-készletek az egy évvel korábbihoz képest, ami tovább növeli az árakat. Az extraszűz olívaolaj ára például  megduplázódott az év eleje óta Spanyolországban, szeptemberben hivatalos adatok szerint elérte a kilónkénti 8,2 eurót.

A bort sem kímélte az időjárás

Spanyolországan és Olaszországban a bortermés is gyengébb lesz a kedvezőtlen időjárás miatt: az Európai Bizottság friss becslése szerint 14, illetve 12 százalékkal marad el a tavalyitól. Emiatt az Európai Unió teljes kibocsátása az első becslés szerint 150 millió hektoliter lesz, 6 százalékkal kisebb, mint a 2022-es. Olaszország emiatt elveszíti az első számú globális bortermelő pozícióját, amit kilenc év után ismét Franciaország vesz majd át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?