Itt az újabb sokkoló drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat

Itt az újabb sokkoló drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat

agrarszektor.hu
A görög mitológia nagyatyja Homérosz egyszerűen csak „folyékony aranynak " nevezte az olívaolajat, amelynek most a világpiaci ára az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként. A szakma szerint az olaj 20 évre visszamenő átlagárához viszonyítva a termelők most 125 százalékkal kérnek többet, így gyakorlatilag luxuscikk lesz az olívaolaj. Szakértők szerint a drágulásnak pedig még messze nincs vége, ráadásul, ha a szárazság miatt tovább apadnak az olívaolaj-készletek, akkor októberre, az új szüret kezdetére ki is fogyhatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Spanyolországé a vezető szerep

Az olívaolaj drágulása egyértelműen a legfontosabb termelő országokat sújtó szárazság miatt következett be. Az Európai Unió az olívaolaj vezető termelője, fogyasztója és exportőre világszinten. Az világ olívaolaj-termelésének körülbelül 67 százaléka az uniós termelőkhöz köthető. Az Európai Unióban mintegy négymillió hektárnyi területen elsősorban a földközi-tengeri országokban találhatók olajfa-ültetvények, amelyeken vegyesen folytatnak hagyományos, intenzív, illetve szuperintenzív gazdálkodást.

Az EU-ban Olaszország és Spanyolország a legnagyobb olívaolaj-fogyasztók, az éves fogyasztás mindkét országban eléri az 500 000 tonnát. Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, a viilágszerte fogyasztott olívaolaj 45 százalékát állítja elő. A Spanyolország által előállított olívaolaj 77 százaléka Andalúziából származik. A hatalmas termelés ellenére Spanyolország hatalmas mennyiségű olívaolajat is importál. Az AEMET állami meteorológiai ügynökség szerint az ország a harmadik legmelegebb nyarat tudhatja maga mögött, a nyári átlaghőmérséklet 1,3°C-kal magasabb volt a normálisnál, így nem csoda, ha gondban vannak a spanyol termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Mintec holland árupiaci adatelemző szerint a spanyol olívaolaj-termelés az idei szezonban 610 ezer tonna körüli mennyiségre esett vissza, ami minimum több mint ötvenszázalékos zuhanás a szokásos 1,3-1,5 millió tonnához képest. A spanyolországi Andalúziában szeptemberben kilónként 8,45 euróra kúszott az olívaolaj ára, amihez hasonló szintet még sosem ért el, és ami 111 százalékos drágulás egy év alatt. A „folyékony arany” olyan értékes lett, hogy egyre többet lopnak belőle. 

Olaszországban is megtette hatását a szárazság

Spanyolország olívaolajának nagy részét Olaszországba exportálja, ahol azt kezelik és a spanyol olajnál még jobb minőséggel exportálják. Hasonlóan kedvezőtlen volt az időjárás más jelentős európai olívaolaj-termelő országokban, köztük Olaszországban és Görögországban is. Görögország és Olaszország a második és harmadik legnagyobb olívaolaj-termelők a Nemzetközi Olívaolaj-tanács szerint. Olaszország világszinten az olívaolaj körülbelül 25 százalékát állítja elő. Minőségben kiemelkedik a több ország közül. Olaszország körülbelül feleannyi olívaolajat termel, mint Spanyolország, de az olaszok számítanak a világ legnagyobb olívaolaj-exportőrének, mivel hatalmas mennyiségű olajat importál más országokból, köztük Spanyolországból, de főleg Görögországból.

Görögország termelése mintegy 20 százalék körüli, de az előállított olívaolaj 70 százaléka extra szűz olaj, így ebben megelőzi a világ bármely olívaolajtermelő országát. Görögország az évezredes hagyományai miatt a világon a legtöbb olívaolajat fogyasztja. Termelése hárommillió hektárra koncentrálódik, korábbi közlések szerint csaknem 3000 vállalat foglalkozik az olívaolaj termelésével.

Görögország mellett Törökország is nagy hagyományokkal rendelkezik az olívaolaj gyártásában és fogyasztásában. Becslések szerint Törökországban az olajfák száma háromszorosa a teljes népességének. Stratégiai helyzete Európa, Ázsia és Afrika között lehetővé tette számára, hogy kapcsolatokat teremtsen a három kontinens országai között, ezzel a világ egyik legnagyobb olívaolaj-termelőjévé vált. Jelentős szerepe van még az olívaolajtermelésben Tunéziának, Portugáliának és Szíriának is. Tunéziában az olívaolaj az egész ország mezőgazdasági exportjának 40 százalékát képviseli és döntő többségét olyan országokba exportálja, mint az Egyesült Államok, valamint Olaszországba és Spanyolországba.

A hazai olívaolajkereskedők is egyre nagyobb bajban vannak, mivel ilyen mértékű drágulást nehezen tudnak áthárítani a fogyasztókra. Az egyik legnagyobb magyarországi kereskedő így fogalmazott a napokban:

Globálisan nagyon nagy olívaolaj-válság van, ez tény. Gyakorlatilag nincs annyi olívaolaj, amennyire a piacnak szüksége van.  Ha megnézitek az áruházi olívaolajok árát, láthatjátok, hogy már a kifogásolható minőségű, nagy márkák esetében is 7000 Ft-ot kérnek literenként.Habár én már tavaly ősszel jeleztem, hogy nagyon nagy lesz a baj, még mindig akadnak olyanok, akik szerint feleslegesen pánikot keltek - holott tele van a net olyan cikkekkel, amik rémisztő számokat közölnek az olívaolaj világpiaci helyzetéről. Jelenleg még fán lévő bogyók olaját lehet előre megvenni - ilyet még nem láttunk. Abban a szakma teljesen egyetért, hogy az olaj 20 évre visszamenő átlagárához viszonyítva a termelők most 125%-kal kérnek többet, így valóság lett a tavalyi jóslatom: gyakorlatilag luxuscikk lesz az olívaolaj. Az világos, hogy ekkora emelést itt, Magyarországon, nem lehet áthárítani a vevőkre

- írja Facebook-oldalán az igazioliva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?