Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már a boltokból is lopják

Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már a boltokból is lopják

agrarszektor.hu
Az egész mediterrán térség oljabogyótermésére komoly hatással van az éghajlatváltozás, a Rodosz szigetén nemrég pusztító erdőtüzek pedig tovább károsították az olajfákat. Mindez az egekbe lőtte az olívaolaj árát, de megszaporodtak a bolti lopások is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gyakran folyékony aranyként emlegetett olívaolaj ömlesztett árának jelentős emelkedése az időjárás okozta termeléscsökkenés következménye. Az ár egy év alatt megduplázódott, és elérte a megközelítőleg 9000 eurós tonnánkénti árat - írja a Financial Times-ra hivatkozva a Portfolio. Ez az emelkedés többszörös hatással érte el a boltokat, ahol magasabb kiskereskedelmi árakhoz és az olajbogyó- és olívaolajlopások megugrását váltotta ki. A gazdák innovatív intézkedésekhez folyamodnak, például GPS-nyomkövetőt rejtenek a műanyag olajbogyókba, hogy megakadályozzák a lopásokat, a szupermarketek pedig lopásgátlókat helyeznek el az olívaolajos üvegeken.

A kihívások ellenére Görögország számára van egy jó hír is. A görög olívaolaj növekvő értéke arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy luxustermékként pozícionálják azt a külföldi piacokon. Ez a stratégiai váltás lehetővé teszi a görög termelők számára, hogy tőkét kovácsoljanak a kiváló minőségű olívaolajból, ahelyett, hogy hagynák, hogy az ismertebb spanyol és olasz márkák profitáljanak a drágulásból. Az árak megugrása azonban a görög olívaolaj-kereskedelem problémáira is rávilágított, többek között a lopásra, a hamisításra és az exportált olaj értéknövelésének hiányára. Bár az olívaolaj a görög történelem és mitológia része, a közelmúltbeli áringadozások megzavarták az iparágat. Az olyan kihívások, mint a növekvő munkaerő-, üzemanyag- és műtrágyaköltségek akadályozzák a sikeres exportvállalkozások létrehozását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?