Érik az olívaolaj-krízis Európában: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

agrarszektor.hu
Komoly bajba kerülhet az idei olívatermés Spanyolországban, ha nem érkezik kiadósabb eső a következő hetekben. A világ legnagyobb olívaolaj-exportőrénél tapasztalható gondok további áremelkedéseket hozhatnak globális szinten, ugyanakkor nemcsak itt, hanem Olaszországban is akadnak problémák az olívával. A spanyolokhoz hasonlóan az olaszoknál is 20-30 százalékkal maradhat el az idei olívatermelés a szokásostól, mivel hetven éve nem volt olyan szárazság az országban, mint most. Az extrém viszonyok emellett a körte-, valamint a sárga- és őszibaracktermésre is hatnak, de gabonából sem terem majd a forró nyár miatt annyi idén, mint amennyihez Európa hozzászokott.

A világ olívaolajtermelésének csaknem fele Spanyolországból származik, rossz szezonra készülnek azonban a termelők idén, ami tovább emelheti a növényi olajok árát, melyeket a kieső ukrán napraforgóolajtermelés már egyébként is felvert. A finomított olívaolaj ára a dél-spanyolországi Jaénben, a spanyolországi viszonyítási alapban 8,3 százalékkal emelkedett júniusban az előző termésévhez képest, egészen 100 kilónként 327 euróig (nagyságrendileg 130 ezer forint). A dél-olaszországi Bariban átlagosan 419,7 euróba - mintegy 167 ezer forint - került 100 kilogramm extra szűz olaj - írja az Infostart.

Ha a következő hetekben nem lesz kiadósabb eső vagy hőmérsékletcsökkenés, az idei termés jelentősen el fog maradni a korábbi évektől. Az olívaszektor aggódik az olaj miatt

 - mondta Luis Planas a Bloombergnek.

A piacon komoly aggodalmak vannak a következő termés minőségével, valamint azzal kapcsolatban is, hogy a termés mekkora hányada lesz extra szűz vagy szűz minőségű, és mennyi lesz lampante, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlan besorolású

 - közölte Kyle Holland, a Mintec piackutató csoport elemzője. Hozzátette, piaci forrásai szerint a spanyol olívaolaj-termelés éves szinten 25-30 százalékkal csökkenhet, ami szűkítheti a globális kínálatot, és tovább emeli az árakat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03