Letarolta Ukrajnát a török paradicsom: durva, mennyiért árulják

Letarolta Ukrajnát a török paradicsom: durva, mennyiért árulják

agrarszektor.hu
A belföldinél 25%-kal olcsóbb paradicsom érkezik Törökországból Ukrajnába. Ez azonban erősen lenyomja a helyi árakat is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EastFruit elemzése szerint az utóbbi két hétben a paradicsom árának csökkenése figyelhető meg a helyi piacokon, melynek hátterében az Ukrajnába nagy tételben beáramló olcsó török paradicsom áll - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az ukrán üvegházakból származó paradicsom pillanatnyilag nem képes ellátni a keresletet, egyszerűen nincs belőle elegendő, ráadásul míg a hazai zöldség ára jellemzően 50-60 hrivnya/kg (590-705 Ft/kg), a Törökországból érkező tételeket 45 hrivnya/kg (530 Ft/kg) körüli áron értékesítik. A helyi termelők szerint a hazai áru iránt máris számottevően csökkent a kereslet, ami nem csoda, hiszen a tavaly októberinél kétszer többe kerül a paradicsom. Piaci szereplők egybehangzó véleménye szerint csupán átmeneti jelenségről van szó, mert a Törökországból származó paradicsom iránt hamarosan más, jobban fizető, elsősorban európai piacokon is meg fog nőni a kereslet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?