Ömlik az import paradicsom az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import paradicsom az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Az előző évek átlagánál jóval drágább a paradicsom az uniós piacokon, és Marokkó mellett Törökország is egyre több árut szállít a tagállamokba. Ez utóbbi rohamtempóban növelte szállításait: 2023. decemberében 70 ezer tonnát értékesített az Unió tagállamai felé a 40 ezer tonna körüli ötéves átlaggal szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság jelentése szerint december hónapban a paradicsom 2,23 euró/kg (860 Ft/kg) átlagára 0,8 euróval haladta meg az ötéves átlagot, de már októberben és novemberben is 0,6 euróval drágább volt, mint az előző ötéves időszakban. Ezt a becslést a Bizottság a négy legnagyobb paradicsomtermelő ország és a fő típusok figyelembe vételével készítette el, és inkább a piaci trendeket érzékelteti, semmint pontos árakat közöl - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az Európai Unió decemberi paradicsomimportja valamivel az előző évben regisztrált szint alatt maradt, de így is jelentősen meghaladta az utóbbi öt év átlagát. A Marokkóból származó importáru mennyiségében nincs jelentős eltérés a korábbi évekhez képest, viszont Törökország rohamtempóban növelte szállításait: 2023. decemberében 70 ezer tonnát értékesített az Unió tagállamai felé a 40 ezer tonna körüli ötéves átlaggal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?