Lóhere

A négylevelű lóhere a pillangósvirágúak családjába tartozó, a fehér here viszonylag ritka négylevelű változata. Hagyományosan a szerencse szimbólumának tekintik.

A lóhere jellemzői

Körülbelül minden 10 000 háromlevelű fehér herére jut egy négylevelű növény. A levelek száma ritkább esetben akár négynél több is lehet. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legtöbb levél, amit egy fehér herén találtak 56 db volt. Úgy tartják, hogy minden levél szimbolizál valamit, mégpedig az alábbiakat: egy a szeretetet, egy a szerencsét, egy hitet és egy a reményt. A négylevelű lóhere ritka előfordulása miatt egy recesszív gén okozta mutációt sejtenek elsősorban a kiváltó ok/okok között, de az sem kizárt, hogy valamely, nem ismert oknál fogva, a normál esetben a növényben egymással nem érintkező gének keveredhettek, vagy egy növekedési hiba. De azt sem lehet kizárni, hogy az összes lehetséges verzió igaz.

A lóhere, a gyökere körül élő baktériumok segítségével megköti a nitrogént a levegőből és így a legjobb minőségű trágyát juttatja a talajba. Ezáltal olcsó, mutatós, zöld felületet alakíthatunk ki ebből a növényből és még csak nem is kerül sok munkába. Azért is érdemes vele foglalkozni, mert a lóhere engedi szellőzni a talajt és jól fejlődik akkor is, ha a földrétegek összenyomódnak - ez pedig sok fűfajról nem mondható el. A lóhere gyökerei hosszabbak, így mélyebbről is fel tudja szívni a vizet. Ez határozott előnyt jelent nagy szárazságban, amikor a fű már sárgul, a lóhere szép zöld marad.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.