Drasztikusan drágul a tojás Magyarországon: itt az újabb áremelkedés?

Drasztikusan drágul a tojás Magyarországon: itt az újabb áremelkedés?

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban 20 forinttal emelkedett hetente a tojás ára Magyarországon. Az aszály, az orosz-ukrán háború, az energiaárak elszállása és a forintgyengülés külön-külön sem tettek jót a fogyasztói árnak, együttesen azonban brutális drágulást indukáltak. Egy termelő szerint jövő hónapra akár 150 forintba is kerülhet darabonként.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

25 éve nem látott inflációs adatok láttak napvilágot október 11-én. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben 20,1%-kal emelkedett a fogyasztói árindex. Az inflációt az energia- és élelmiszerárak emelkedése táplálta, az előbbinél egy év alatt több mint 60%-kal nőttek a költségek - olvasható az Index oldalán. Számos élelmiszer mellett a tojást sem kíméli az infláció, sőt, Magyarországon az orosz-ukrán háború, az energiaárak elszállása, a termelési költségek emelkedése, az aszály és a forintgyengülés együttes hatásai miatt hetente mintegy 20 forinttal emelkedik az ára. Az Eurostat adatai alapján Európa-bajnokok lettünk, ugyanis 9,8%-kal nőtt itthon a tojás ára augusztustól szeptemberre. 

Ám az emelkedés nem ma kezdődött, az Agrárszektor már tavaly ilyenkor is azt írta, hogy csúnyán megszaladt a tojás ára Magyarországon, igaz, akkor még átlagosan 35 és 50 forint közötti árak voltak. A KSH szerint tavaly szeptemberben 46,2 forintba került egy tízes kiszerelésű tojás darabja, míg idén ugyanebben az időszakban már 72,3 forint volt az átlagár. 

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere (AKI-PÁIR) adatai pedig 16 forintos emelkedést mutattak, így az október 10-16-i hétre az M-es méretű tojás darabja elérte a 108 forintot. Jelenleg 100-120 forint lehet a tojás átlagos fogyasztói ára

- nyilatkozta a Forbes-nak Németh Zoltán, a Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója. 

Semmi sem kedvez a tojásnak

Szinte minden gazdasági folyamat hozzájárult a tojás drágulásához: a háború és az energiaválság, a Magyarországot sújtó aszály és a forint gyengülése együttesen okozták a kimagaslóan nagy áremelkedést. A szakember szerint az is befolyásoló tényező, hogy az eddig Lengyelországból beszerzett takarmányról kiderült: ők is Ukrajnára támaszkodtak, és szállítókból beszerzők lettek, mivel az ukrán forrás a háborúval elapadt. 

Elképesztő módon elszálltak a takarmányárak. Korábban rengeteg kukorica és búza jött be Ukrajnából az EU területére, ezen az útvonalon most akadozik vagy megszűnt a szállítás. Általában nem lenne szüksége az országnak kukoricaimportra, de az aszály megtizedelte mind a kukorica-, mind pedig a gabonatermést

- fogalmazott Németh Zoltán

Akár a 150 forintot is elérheti a tojás ára

A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a jelenlegi körülmények között 150 forint is lehet az új átlagára a tojásnak. A Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója úgy gondolja, az is lehet, hogy már a jövő hónapban ennyiért vásárolhatják majd az élelmiszert a fogyasztók. Egy másik termelő viszont úgy fogalmazott, már nagyon közel jár a tojás árának lélektani határa. Mint fogalmazott, az meg fogja állítani a piacot, ha a 150 forintos tojás láttán már nem fognak bundás kenyeret vagy rántottát enni az emberek.

Meddig tarthat még az emelkedés?

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még a tojás 100 forint alatt, Németh Zoltán rámutatott, hogy „a tapasztalat szerint aminek felmegy az ára, az ritkán szokott utána korrigálni”. A szakember szerint valamivel lejjebb mehet a tojás ára, de az eredeti szintre már nem fog visszatérni. A másik termelő szerint azonban az 50 forint körüli termelői árak már fenntartható működést biztosítanának a termelőknek. Az árcsökkenéshez a kiskereskedelmi szektornak kellene lejjebb adnia a haszonkulcsból. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?