Ömlik az import tojás az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

Ömlik az import tojás az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Miközben az Európai Unióban a tojáságazat szereplői az elszálló költségek miatt kénytelenek csökkenteni a termelést, a háború sújtotta Ukrajnából özönlik a tojás az unióba. És bár a felpörgő importnak köszönhetően tojáshiánytól már nem kell tartani az EU tagállamaiban, a szakértők szerint az árak valószínűleg hosszabb távon is magasabb szinten fognak maradni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult viszontagságok ellenére alaposan fellendült az elmúlt hónapokban az ukrán tojásexport. Az Európai Bizottság adatai alapján az év első felében mintegy 1,7%-kal több tojás érkezett a közös piacra, mint egy évvel korábban. A behozatal jelentős része pedig épp abból az országból jött, amelyre a mostani geopolitikai helyzet alapján a legkevésbé gondolna az ember - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Az uniós tojásimportnak ugyanis több mint a felét, egészen pontosan 54,7%-át az ukrán termelők biztosították, ami mintegy 33%-os bővülésnek felel meg.

A rendkívül magasra nőtt árakat azonban még ez sem tudta letörni az uniós piacon, az Európai Bizottság statisztikái szerint ugyanis az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 100 kilogrammra vetítve szep­tember elején elérte a 173 eurót. Ez mintegy 37,3%-kal haladja meg a múlt év azonos időszakában tapasztalt szintet. A drágulás hazánkban is tetten érhető, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése alapján a ketreces tartásból származó étkezési tojás csomagolóhelyi ára szep­tember első hetében megközelítette a darabonkénti 38 forintos szintet, miközben egy évvel korábban még 38%-kal olcsóbb volt a tojás.
Az úgynevezett mélyalmos étkezési tojásért még ennél is magasabb összeget fizettek a csomagolóhelyek, a darabonkénti ár meghaladta a 41,6 forintos szintet. A drágulás ebben a kategóriában volt a legdrá­maibb, a mélyalmos tojásért ugyanis idén szeptemberben csaknem 43%-kal többet kértek a termelők.

A magasabb ár ugyanakkor nem a gazdálkodókat gazdagítja, az elmúlt időszakban ugyanis - sok más mezőgazdasági és élelmiszeripari termékhez hasonlóan - jelentős mértékben emelkedtek a termelési költségek. A Tojásszövetség korábbi tájékoztatása szerint az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségeiket az energiaárak emelkedése is megdobta.
Az áremelés tehát elkerülhetetlen, a jelenlegi gazdasági környezetben ugyanis számos termelőben felmerült a kérdés, hogy megéri-e folytatni a tevékenységet. Mindez a kínálatra is hatással van. A hazai tojástermelőkhöz hasonlóan az uniós versenytársak is küzdenek az elszálló költségekkel, ami az EU-s tojástermelés visszaeséséhez vezet. Bár a szakemberek szerint a keresletet az importtojással ki lehet elégíteni, az árak azonban vélhetően továbbra is magas szinten maradnak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?