Ömlik az import tojás az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Miközben az Európai Unióban a tojáságazat szereplői az elszálló költségek miatt kénytelenek csökkenteni a termelést, a háború sújtotta Ukrajnából özönlik a tojás az unióba. És bár a felpörgő importnak köszönhetően tojáshiánytól már nem kell tartani az EU tagállamaiban, a szakértők szerint az árak valószínűleg hosszabb távon is magasabb szinten fognak maradni.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult viszontagságok ellenére alaposan fellendült az elmúlt hónapokban az ukrán tojásexport. Az Európai Bizottság adatai alapján az év első felében mintegy 1,7%-kal több tojás érkezett a közös piacra, mint egy évvel korábban. A behozatal jelentős része pedig épp abból az országból jött, amelyre a mostani geopolitikai helyzet alapján a legkevésbé gondolna az ember - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Az uniós tojásimportnak ugyanis több mint a felét, egészen pontosan 54,7%-át az ukrán termelők biztosították, ami mintegy 33%-os bővülésnek felel meg.

A rendkívül magasra nőtt árakat azonban még ez sem tudta letörni az uniós piacon, az Európai Bizottság statisztikái szerint ugyanis az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 100 kilogrammra vetítve szep­tember elején elérte a 173 eurót. Ez mintegy 37,3%-kal haladja meg a múlt év azonos időszakában tapasztalt szintet. A drágulás hazánkban is tetten érhető, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése alapján a ketreces tartásból származó étkezési tojás csomagolóhelyi ára szep­tember első hetében megközelítette a darabonkénti 38 forintos szintet, miközben egy évvel korábban még 38%-kal olcsóbb volt a tojás.
Az úgynevezett mélyalmos étkezési tojásért még ennél is magasabb összeget fizettek a csomagolóhelyek, a darabonkénti ár meghaladta a 41,6 forintos szintet. A drágulás ebben a kategóriában volt a legdrá­maibb, a mélyalmos tojásért ugyanis idén szeptemberben csaknem 43%-kal többet kértek a termelők.

A magasabb ár ugyanakkor nem a gazdálkodókat gazdagítja, az elmúlt időszakban ugyanis - sok más mezőgazdasági és élelmiszeripari termékhez hasonlóan - jelentős mértékben emelkedtek a termelési költségek. A Tojásszövetség korábbi tájékoztatása szerint az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségeiket az energiaárak emelkedése is megdobta.
Az áremelés tehát elkerülhetetlen, a jelenlegi gazdasági környezetben ugyanis számos termelőben felmerült a kérdés, hogy megéri-e folytatni a tevékenységet. Mindez a kínálatra is hatással van. A hazai tojástermelőkhöz hasonlóan az uniós versenytársak is küzdenek az elszálló költségekkel, ami az EU-s tojástermelés visszaeséséhez vezet. Bár a szakemberek szerint a keresletet az importtojással ki lehet elégíteni, az árak azonban vélhetően továbbra is magas szinten maradnak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?