2023. március 26. vasárnap Emánuel

Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás év végére

agrarszektor.hu
Az év végére akár 100 forint is lehet a tojás ára. A drágulás hátterében a takarmányok, az energia és a munkaerő árának emelkedése ál, amely tényezők miatt a magyar termelők jó része jelenleg is önköltségi szinten, vagy az alatt működik jelenleg. Ezek a hatások amúgy folyamatosan hajtják felfelé az árakat, így szinte biztosra vehető, hogy a következő időszakban tovább fog emelkedni a tojás ára.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Bár az idei év során már jócskán emelkedett a tojás ára Magyarországon, a szakértők szerint a következő időszakban további drágulás várható ennél a termékpályánál. Mint ismeretes, az élelmiszer árának emelkedésében egyaránt benne van a takarmányárak drágulása, valamint az energiaárak és a munkaerő-költségek elszállása - olvasható a Kemma.hu oldalán. A portál a helyzettel kapcsolatban megkereste az ország legnagyobb tojástermelője, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatóját, Káhn Norbertet, aki a következőképpen összefoglalta a tojásfronton kialakult helyzetet.

A szakember elmondása szerint rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon. Az biztos, hogy a takarmányköltségek - amelyek meghatározóak a tojás önköltségében - hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt - jelezte Káhn Norbert, hozzátéve, hogy amint kifutnak a régebbi készletek tengeriből, szotyolából, úgy mindenki további jelentős árnövekedést lesz kénytelen elszenvedni. A gabona esetében az új termés magasabb ára már megjelent a költségekben. A gyenge forint árfolyam is árfelhajtó hatású a takarmányipari alapanyagok egy részénél, mert a jegyzések devizában nomináltak.

A szakember szólt arról is, hogy a teljesen elszabadult energiaárak az inputanyagok további emelkedésével járnak, miközben jelentősen növelik a takarmánygyártás és az állattartás közvetlen költségeit is. A magas előállítási költségek miatt vélhetően csökkenni tojáskibocsátás is, mert a finanszírozás drasztikus emelkedésével nem tud minden piaci szereplő lépést tartani. Így a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést okozhat. Ehhez jön a szintén történelmi magasságokban lévő üzemanyagár, ami a logisztikai költségek emelkedése révén beépül majd a végtermék árába.

A következő hónapokban a szűkülő kínálat mellett egy általános, szinte minden költségtényezőre jellemző növekedés várható, ami egyértelműen magas átadói és fogyasztói árakat eredményezhet. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65-70 forintos tojás ára, az ősz végére, elérheti akár a 100 forintot is. 

A következő időszakban várható tojásdrágulás senkit sem érhet meglepetésként, az ágazat szereplői, a szakértők és maga a Tojásszövetség is előre jelezte, hogy a fentebb említett körülmények - kiegészítve néhány más tényezővel, mint például a madárinfluenza, vagy éppen az orosz-ukrán háború miatt fellépő importnehézségek - komoly árfelhajtó hatással rendelkeznek, amelyek az év utolsó harmadában fognak jelentkezni az árakban. Ahogy arról Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnökhelyettese az Agrárszektornak beszámolt, a 2022-es év eddig nagyon nem a tojáságazat éve, ám a termelők mégis bíznak benne, hogy a piac normalizálódni fog, és kiszámíthatóvá fog válni a gazdálkodás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?