Brutálisan elszabadulhatnak az árak idén: ennyibe kerülhet a tojás itthon

Brutálisan elszabadulhatnak az árak idén: ennyibe kerülhet a tojás itthon

agrarszektor.hu
További élelmiszer-drágulás várható Magyarországon a következő hónapokban. Különösen a tojás ára emelkedhet, ami akár a 70-80 forint/darabos árszintet is elérheti. Az RTL Híradó által megkérdezett agrárközgazdász szerint félő, hogy idén már nem várható semmiféle visszarendeződés az élelmiszerek árát illetően, a további drágulások azonban nagyon is elképzelhetőek. A Világbank előrejelzése szerint globálisan a 23 százalékot is megközelítheti idén az élelmiszerek árának emelkedése.

Magyarország mára szinte teljesen, mintegy 90%-ban önellátó tojásból, azonban a termelők egyre többet kérnek a termékükért - hangzott el az RTL Híradóban. Az áremelkedés hátterében több ok is meghúzódik, így például a déli megyékben ismét megjelent madárinfluenza-járvány, a takarmányok árának elszállása, valamint az energia és a munkaerő megdrágulása. Ebből kifolyólag viszont a magyar termelők jó része önköltségi szint közelében, vagy az alatt működik.

A takarmányok már közel kétszer annyiba kerülnek, mint egy éve, és a háború miatti bizonytalanság is felfelé hajtja az árakat. Emiatt a tojás bolti ára 10%-kal is tovább emelkedhet a következő hónapokban.

A legolcsóbb tojások se lesznek 55-60 forintnál alacsonyabb árszinten, inkább a 70-80 forint/darabos tojásárszint lesz jellemző, ami valóban meghökkentő emelkedés

- mondta Raskó György agrárközgazdász.

Az agrárközgazdász szerint idén már nem lesz olcsóbb a hús és a kenyér, de a tejtermékekért sem kérnek majd kevesebbet idén. A szakember úgy látja, a következő hónapokban folytatódni fog a drágulás.

2022-ben biztos, hogy nem lesz visszarendeződés semmilyen alapvető élelmiszerár esetében

- jelentette ki Raskó György

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?