Nagy változások az élelmiszerboltokban itthon: erre készülhetnek a magyarok

Nagy változások az élelmiszerboltokban itthon: erre készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
2023. július 1-jével elindult az új árfigyelő rendszer. A tematikus honlapon több mint 60 termék árát lehet összehasonlítani egy naponta frissülő adatbázisban. Az agrárközgazdász szerint azonban hiába kedvez a rendszer a vásárlóknak, ha közben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar élelmiszergyártók egyre jobban kiszoruljanak a beszállítói piacról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A július elején elindult online árfigyelő rendszerben jelenleg a trappista tömbsajt, sertéshús, tojás, kenyér tekintetében az Auchan vezeti az olcsósági listát. A árfigyelő rendszerben azoknak az üzleteknek az árait vetik össze, amelyek éves bevétele meghaladja a 100 millió forintot - olvasható az atv.hu oldalán. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője a portál híradójának megmutatta, hogy a rendszer mely termékkategóriákra bontva méri össze az árakat, ezeket naponta frissítve. Horváth Bálint elmondta, hogy az árfigyelő szombaton élesedett, így már meg is vannak az első tapasztalatok a működést illetően. Ilyen tapasztalat például az, hogy a kereskedők törekednek arra, hogy minden kategóriában ők legyenek az elsők.

Amikor elindult ez a rendszer, a tojás kategóriában az egyik kereskedelmi lánc volt a legolcsóbb a 10 db-os tojás árával, de már a második napon a másik kereskedelmi lánc hozzá igazította az árát vagyis arra szintre csökkentette a tojás árát, amit a versenytársa meghatározott

- mutatott rá Horváth Bálint.

Májusban még mindig 33,5%-kal drágultak az élelmiszerek az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, az elszálló élelmiszerárak miatt sokan keresik a megfizethetőbb termékeket. Az agrárközgazdász szerint azonban bár a vásárlóknak kedvez az árfigyelő, a magyar élelmiszer beszállítóknak már kevésbé.

Nem engedhetik meg maguknak (az alacsonyabb árakat), ezért aztán a beszerzés egyre nagyobb hányada külföldről jön. Onnan, ahol alacsonyabb költségekkel lehet dolgozni, például ahol az energiaköltség jóval alacsonyabb, mint Magyarországon

- mondta Raskó György.

Ahhoz ugyanis, hogy a boltok tartani tudják az árversenyt, egyre több külföldről származó terméket szereznek be, így a hazai élelmiszer előállítók egyre jobban kiszorulnak a piacról. Hazánk a legfrissebb májusi adatok alapján továbbra is éllovas volt Európa többi országához képest az infláció tekintetében, ugyanakkor május volt az első hónap, hogy csökkenés mutatkozott a pénzromlás mértékében.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?