Lesújtó, ami a tojás árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Lesújtó, ami a tojás árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Már nem ritka, hogy 100 forint feletti tojással találkozunk a magyar üzletekben. Tagadhatatlanul egész Európát sújtja az élelmiszer-drágulás, de nem mindenhol akkora mértékben, mint itthon. Például egy Svájcban élő magyar egy ottani üzletben olcsóbban találta meg ezt az alapvető élelmiszert, mint Magyarországon. Kérdés, hogy vajon normalizálódhatnak-e egyszer az árak? A válasz nem túl biztató a jövőt nézve.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Egy magyar TikTokker már Svájcban, ebben a rendkívül drága országban is olcsóbb tojást talált, mint amennyibe itt Magyarországon kerül. 30 darab tojás 5 frankba kerül, azaz mostani árfolyamon számolva 2145 forint, tehát darabja 71 forint. Itthon a Lidlben október 7-én 97 forint volt darabja,  30 vásárlása esetén, de azóta 120-130 forintos darabárral is találkozhattunk már. Azt mi, magunk is tapasztalhatjuk, hogy a tojás ára az egekben van: a KSH adatai szerint szeptemberben már 723 forintba került 10 darab tojás, vagyis egy darab ára 70 forint felett jár - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban fontos kiemelni, hogy ez csak az átlag: a 10 darabos, ketreces, M-es tojás darabja a kiskereskedelemi üzletláncokban 92 forintba került, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt 14,5 százalékot drágult. Egyúttal tavaly október elejéhez képest duplázódott az ára az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének október 3-9-i adatai szerint. Az L-es méret már a 106 forintot is eléri, ami egy hét alatt 9,3, egy év alatt 108,5 százalékos áremelkedést jelent. Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára, Molnár Gyöngyi a lapnak elmondta, hogy képtelenség megjósolni azt, hogy meddig maradhatnak velünk a magas árak. Továbbá azt sem lehet tudni, hogy milyen lesz a takarmány, mi lesz az energiaárakkal stb. Idén ráadásul kegyetlen aszály volt, ami nem tett jót a takarmány összetevőinek az árváltozásában, a kukorica és a szója is drágább lett, ezek pedig elengedhetetlenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Arról nem beszélve, hogy a takarmányhoz néhány dolgot be kell hozni külföldről, ezt pedig euróban kell kifizetni - ami szintén nagy gond. A szakember hozzátette, hogy mehetnek még lejjebb az árak, de ahhoz a jelenlegi negatív tényezőknek el kell tűnnie. Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke elmondta, hogy a globális gazdasági hatások valóban nem tesznek jót az elszabaduló energiaárak, illetve a forint folyamatosnak mondható gyengülése miatt, de ez csak az egyik gyökere problémának. Taglalta azt is, hogy a boltok brutális árréssel dolgoznak, előfordulhat, hogy a termelői árra olyan árrést tesznek, ami bőségesen megmagyarázza, miért találhatunk magyar boltok polcain 100 forintnál drágább tojást darabonként. Természetesen a külföldi boltokban is létezik árrés, csakhogy messze nem ennyire magas - és éppen ez okozhatja, hogy külföldi országokban találhatunk a magyarnál alacsonyabb darabonkénti árat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos kiemelni a kereskedelmi láncok esetében, hogy ugye itt van a hatósági ár, ami arra sarkallta őket, hogy a profitot más termékeken realizálják. Azonkívül érdemes azt is megjegyezni, hogy a külföldi boltokban nem tesznek rá akkora profitot a termelői árhoz képest, mint hazánkban, és ez is okozhatja a különbségeket - van itthon árcsökkenési potenciál a tojás esetében is, de hogy mikor láthatjuk ennek csökkenését, egyelőre homályos. Az biztos, hogy ha csökkennek az energiaárak, és mondjuk az euró árfolyama is a forinthoz képest, akkor egy idő után biztosan árcsökkenésnek kell következnie

- mondta erről Pákozd Gergely.

Egyelőre tehát úgy fest, hogy mindenki sötétben tapogatózik az árakat illetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?