Fontos hírek érkeztek az árstopos tojásról: ez a húsvéti menüre is hatással lehet

Fontos hírek érkeztek az árstopos tojásról: ez a húsvéti menüre is hatással lehet

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben vidéki boltok polcain sokszor hiába kereshették a vevők a tojást, napokon át nem lehetett kapni. Egy biztos, az árstop bevezetése óta jelentősen beszűkült a kínálat. Közeleg a húsvét, mi lesz így? Valós félelem, hogy addig is, aki hozzájut, próbálja feltölteni az otthoni készleteit. De meddig tárolható egyáltalán? - Erre a kérdésre a válasz az alábbi cikkből kiderül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pákozd Gergely Tojásszövetség alelnöke a HelloVidéknek arra a kérdésére, hogy az elmúlt hónapokban eléggé beszűkült a tojáskínálata az árstopnak köszönhető-e, azt felelte, hogy ezt nehéz megítélni, a kereskedői oldalt ők nem látják, így azt nem tudhatják, ők hogyan gazdálkodnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Termelői oldalról azt tapasztalhatjuk, hogy vannak fennakadások, ami részben betudható a madárinfluenza okozta vágásoknak, és az ennek nyomán életbe lépett korlátozásoknak. De ha Magyarország egészét nézzük, akkor a termelés nagyjából zavartalan. Amit tudni kell, hogy a belföldi tojástermelés nem elegendő a hazai fogyasztás teljes mértékű kielégítésére. Szükség van importra, ami főleg Európából érkezik Magyarországra. Az európai piacon volt egy nagyon erős kereslet az Egyesült Államok irányából, ahol nagyon komoly madárinfluenza volt tavaly, nagy létszámú állományokat vágtak le. De szerintem inkább kereskedelmi oka van annak, ha nem találkozunk a hazai boltokban tojással. Ha termelői oldalon lenne a probléma, azt a termelői árakban is látnánk, viszont jelentős növekedést az elmúlt egy évben nem tapasztaltunk. Az AKI (Agrárközgazdasági Intézet) adatsorait elemezve sem látszik, hogy termelői oldalról nézve meglódult volna a tojás ára, sőt esetleg csökkenéseket is tapasztalhattunk

- fogalmazott a szakember.

Az árstop egy konfliktust kódolt a kereskedelmi lánc szereplői közé. Nagyon nehéz vele kapcsolatban nyilatkozni, mert maguk a termelők sem találkoztak ilyennel korábban, nincs rá gyakorlat. Egyelőre figyelik az eseményeket, hogy ki, hogyan viselkedik. Nagyon sok szereplő érintett, mi, termelők, a csomagolóhelyek, a kereskedelmi láncok, a nagykereskedők, a kiskereskedők, és mindenki próbál ehhez a lehetetlen helyzethez alkalmazkodni. Árstopon túl, a kérdés az is, hogy ha túltermelés lenne az európai vagy a magyar piacon, ami a húsvét utáni időszakban jellemző szokott lenni, akkor mi lesz majd az árakkal?

EZ IS ÉRDEKELHET

Durván megnőtt a tojás ára itthon

A KSH adatai alapján, míg be nem vezették az árstopot, egy év alatt 79,4 százalékkal emelkedett a tojás ára. Kérdés, hogy mi okozta ezt a drámai áremelkedést?

Ennek oka, hogy a tojás önköltségének körülbelül 70 százaléka a takarmány. Ezeknek az ára az elmúlt egy évben kétszeresére nőtt. Sőt, ha hosszabb távon nézzük, még nagyobb számot látunk! A maradék önköltség 30 százaléka pedig energiaárakhoz és az euróhoz kötött. Ahogy romlott a forint vásárlói értéke, úgy kerültek a tojástermelők egyre nehezebb helyzetbe. Ahogy az euró árfolyama elmozdult, úgy nőtt a tojástermeléshez szükséges berendezések, technológiák, eszközök, csomagolóanyagok ára is. Tehát nem nyerészkedésről van szó, hanem olyan mértékben emelkedtek a termelési költségek, hogy ezt mindenképpen érvényesíteni kellett az árakban. Annak ellenére, hogy láttuk, milyen szinten fognak emelkedni a termelési költségek, az igazi tojásár-növekedés a nyár végén jelentkezett a fogyasztóknál. Addig volt egy nagyon erős verseny, egy árukínálat a piacon, ami nem tette lehetővé a drágítást. Amikor nyáron megjelent egy kis hiány, rögtön emelkedtek is az árak. De a termelők, csomagolóhelyek többsége elmondhatja, hogy évek óta próbálja felhívni a kereskedelmi partnerei figyelmét arra, hogy lassan, fokozatosan kellene emelni az árakon, hogy ne sokként érje a fogyasztókat

- mondta Pákozd Gergely.

Mi lesz az árstop után?

A szakember kifejtette, nagyon bíznak abban, hogy visszaállnak a normál piaci körülmények, visszaáll az a bizalom a szereplők között, ami eddig is megvolt, és nem egyfajta birkózás megy majd, hogy azt a veszteséget, amit realizálni kell az árstop miatt, ki viselje. A szabályozás kizárólag a kiskereskedőre vonatkozik, de ő próbálja érvényesíteni a lánc többi tagjánál is azt a veszteséget, amit kénytelen elszenvedni. Nehéz erre bármit is mondani, hogy milyen irányba fog elmozdulni, hiszen nem tudjuk, hogy akkor milyen lesz a helyzet. Lesz-e esetleg egy madárinfluenza-nyomás, ami csökkenti a hazai termelést, Európában hogyan alakul a madárinfluenza-helyzet, illetve a termelés hogyan tud alakulni. Most elméletileg megnyugodott a takarmányalapanyag-piac, sőt, egy kis lefelé mozgás is megfigyelhető az árakban, de ez közel sem olyan jelentős, mint amilyen növekedéssel találkoztunk az elmúlt időszakban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy kérdés, hogy hogyan fog alakulni a mezőgazdaság tavasszal, milyen hozamok várhatók a szántóföldi növénytermesztésben, illetve az energiaárakban is tapasztalunk némi megnyugvást. Természetesen lehet arra hivatkozni, hogy már csökkent az energiaár, a takarmányár. De nagyon nem mindegy, hogy valaki lekötötte-e már a szükséges alapanyagokat vagy energiamennyiséget, mert ha ő magasabb áron biztosította ezt, akkor hiába mennek le most a tőzsdei energiaárak, az őt már nem fogja érinteni. Amikor magas árakkal szembesültünk az energiahordozóknál, illetve a takarmány-alapanyagoknál, akkor volt egy pánik a piacon, hogy gyorsan le kell kötni, mert ezek még magasabbak lesznek, mindenki igyekezzen biztosítani a rendelkezésre álló mennyiséget.

Azt is láttuk már, hogy mielőtt kivezetnek egy ársapkát, van egy felpattanás a keresletben, hiszen mindenki arra számít, hogy utána drágulni fog. A tojás árában egyébként historikusan a nyári szezonban jellemző egy csökkenés. Most kérdés az is, hogy ez idén is így lesz-e, illetve, hogy a kivezetés előtt a forgalomnövekedés mennyire fogja ezt befolyásolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?