Meglepő hírek érkeztek a magyar tojásról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Nem lesz hiány tojásból Magyarországon húsvétkor, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást a Tojásszövetség szerint. Késői vásárlás esetén ugyanis esetleg előfordulhat, hogy a vevő üres polcokkal találkozik a boltokban. Egyébként a magyar tojástermelés önmagában nem elégíti ki a hazai fogyasztói igényeket, becslések szerint nagyjából 20 százalék importra szorul az ország, ráadásul egy európai uniós megállapodás szerint az ukrán tojás is már vámmentesen érkezhet be a térségbe.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Hiányra semmiképpen sem számíthatunk a tojásokból, de azért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne hagyja az utolsó időpontra a tojásvásárlárlást a húsvét előtt. Késői vásárlás esetén ugyanis esetleg előfordulhat, hogy a vevő üres polcokkal találkozik. Mivel a tyúkok egy nap egy tojást tojnak, a következő nap már valószínűleg lesz tojás abban a boltban

- mondta el az InfoRádiónak Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke. A szakember szerint az árstop termelői oldalról nem befolyásolja a kínálatot, hiszen az a kiskereskedelmi fogyasztói árra vonatkozik, éppen ezért sokkal inkább egy konfliktust kódolt a kereskedelem képviselői, a termelők, valamint a csomagolóhelyek képviselői közé.

A magyar tojástermelés önmagában nem elégíti ki a hazai fogyasztói igényeket, becslések szerint nagyjából 20 százalék importra szorul az ország. A hazai tojásfogyasztásnál kiemelt időszak a karácsonyi, illetve a húsvéti időszak, ekkor kicsivel több importra szorul az ország, de normál időszakban a hazai tojástermelés megfelel az étkezési tojás iránti igényeknek. Pákozd Gergely beszélt arról is, hogy egy európai uniós megállapodás szerint az ukrán tojás is most már vámmentesen érkezhet be a térségbe, ám ez az áru nemcsak Magyarországra, hanem Európa más országaiba is áramlik. A vámmentes ukrán importról szóló uniós megállapodást egyébként idén áprilisban vizsgálják felül.

A globális piacon az látszik, hogy az Egyesült Államokban komoly tojáshiány van egy erőteljes madárinfluenza-fertőzés miatt, és ez Európából is szív ki tojáskészleteket. Emiatt nincsenek most nagy készletek az európai piacon. Ha az Egyesült Államban visszaáll a termelés, és megszületik a döntés az ukrán tojás jövőbeli importjával kapcsolatban, akkor lehet majd tisztán látni, hogy a meglévő termelési kapacitások miként elégítik ki az igényeket.

Az árstop miatt szezonális drágulásra nem kell számítani, viszont a tojásárak tavalyhoz képest nagyon magasak. Pákozd Gergely szerint a tojásfogyasztás ciklikusságának megfelelően a két fő szezonban van áremelkedés is, amit viszont most a fogyasztók az árstop miatt nem fognak érzékelni. Ugyanakkor a nyári szezonban visszaesik a fogyasztás, és jellemzően lefelé mozognak az árak

- jelentette ki Pákozd Gergely.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?