Itt a csúf igazság: itthon drágul az egyik legjobban ez az élelmiszer az EU-ban

agrarszektor.hu
Az élelmiszerárak töretlenül hasítottak felfelé 2022-ben, az egyik legnagyobb drágulás pedig nem más, mint a tojás esetében volt megfigyelhető. A 2023. januári adatokból kiderült, hogy a tojás ára az EU-ban átlagosan 30%-kal volt magasabb 2022 januárjához képest, Magyarországon azonban 80%-kal kellett érte többet fizetnünk.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

2023 januárjában a tojás ára az EU-ban átlagosan 30%-kal volt magasabb, mint 2022 januárjában. Ennél sokkal szerényebb áremelkedést mértek 2022. januárjában: akkor 2021 januárjához képest még csak 7 százalékkal emelkedett az ára az Unióban - írja a Pénzcentrum az Eurostat adatai alapján. 2023 januárjában volt a legnagyobb a tojás éves inflációjának növekedése:

  • Csehországban +85% 2022. januárjához képest,
  • Magyarországon +80%,
  • Szlovákia +79%.

A legalacsonyabb növekedést pedig Németországban és Luxemburgban mérték: mindkét országban +18% volt, míg Ausztriában +19%.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?