Ezért drágul Magyarországon brutálisan az élelmiszer: ki kaszál az őrült áremelésen?

Ezért drágul Magyarországon brutálisan az élelmiszer: ki kaszál az őrült áremelésen?

agrarszektor.hu
A 2022-es év nemcsak az energiahordozók, mint a földgáz és a kőolaj árának jelentős emelkedéséről lesz emlékezetes, hanem attól is, hogy jelentős drágulás ment végbe az élelmiszerek piacán is. A háború kitörését követő első sokk már elmúlt, az árak korrigáltak, azt azonban biztosra lehet venni, hogy a háború előtti szint valószínűleg nem fog egyhamar visszatérni. Mindeközben egy komoly technológiai robbanás ment végbe az agráriumban, amiből akár befektetőként is lehet profitálni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orosz-ukrán háború februári kitörése után jelentősen emelkedett az élelmiszerek világpiaci ára, mivel korábban Oroszország és Ukrajna is jelentős exportőr volt az elmúlt években elsősorban gabonából és étolajból. Az utóbbi fél évben valamelyest korrigáltak az árak, de még mindig jóval magasabbak, mint a háború előtt - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO havonta közli élelmiszer-árindexét, mely szerint az utóbbi két évben negyven százalékos volt az áremelkedés, ezen belül elsősorban a gabonafélék lettek sokkal drágábbak. Ha pedig a tőzsdei jegyzéseket nézzük, akkor is hasonló a kép: az amerikai búza árfolyama három év alatt 80%-kal, az év eleje óta pedig 13%-kal emelkedett. Hasonló ment végbe a kukorica piacán, ahol nyolc hónap alatt 15%-os volt a drágulás.

Az áremelkedés nagyrészt a háborúnak, illetve a szállítási nehézségeknek volt betudható. Az Aegon Alapkezelő szakértői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a helyzet komoly élelmezési válsággal fenyeget: elsősorban azok a fejlődő országok lehetnek bajban, melyek jelentős részben az orosz és ukrán élelmiszerre vannak utalva. Fekete-Afrikában például 2017-ben még a jövedelmek alig 20%-át tették ki az élelmiszerkiadások, mostanra ez az arány 35% környékére emelkedett. A tendencia hasonló volt az egész világon, vagyis a jövedelmek emelkedése nem tartott lépést az élelmiszerárak növekedésével.

Technológiai robbanás az agráriumban

A kínálati problémák miatt egyre nagyobb szerepet kap a technológia a mezőgazdaságban is, mindenki igyekszik a lehető legnagyobb hatékonyságot, terméshozamot elérni. Részben ennek köszönhetően emelkedett jelentősen az S&P Global Agribusiness indexének értéke az utóbbi időszakban.

Az Aegon Alapkezelő szakértői szerint a helyzet nyertesei egyrészt a mezőgazdasági vegyipari vállalatok (műtrágyagyártók), a mezőgazdasági gépesítés szereplői, illetve az élelmiszer gyártás és kiskereskedelem. Így például a befektetők többek között a Corteva vagy a John Deere részvényein keresztül profitálhatnak a mostani élelmiszerhiányból.

Ha valaki nem akarna egyénileg részvényeket válogatni, annak sem kell elkeserednie, hiszen más befektetési termékeken, például befektetési alapokon keresztül is kivehetik részüket a tendenciából

- teszik hozzá az elemzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?