Kiderült a csúf igazság: tényleg Magyarország tehet az extrém inflációról?

Kiderült a csúf igazság: tényleg Magyarország tehet az extrém inflációról?

agrarszektor.hu
Noha néhány hónappal vagy héttel ezelőtt még folyamatosan arról lehetett hallani, hogy az olyan külső tényezők miatt kiugróan magas a magyarországi infláció, mint az orosz-ukrán háború és az európai uniós szankciók, ma már a kormány és a jegybank is arról beszél, hogy hazai intézkedéseknek is része van a drasztikus drágulásban. Igaz, abban nincs egyezség, hogy melyik intézkedés a tettes.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nemrég felkavarta az állóvizet azzal, hogy arról beszélt a parlamentben, hogy az árstopok összességében nem csökkentik, hanem emelik az inflációt. Ez a kijelentés szembement a kormány addigi kommunikációjával, amely szerint az árstopok csökkentik az inflációt - írta meg a Portfolio. Az MNB elnöke mondta, hogy nem kellene visszatérni a szocializmusba az árstopokkal. Ezt követően a jegybank kiadta a szakember prezentációját, amely azt bizonyította, hogy összeségében jelentős mértékű áremelkedést hozott az üzemanyag- és élelmiszerárstop. Ez azért is volt meglepő, mert a jegybankelnök szavai nemcsak a kormány álláspontjával álltak szemben, hanem a jegybank korábbi elemzésével is.

Ezt követően Balatoni András, az MNB igazgatója írt arról, hogy az árbefagyasztások közvetlen inflációt csökkentő hatása rövid távon volt domináns, tartós fennmaradásukkal az inflációt növelő alkalmazkodási hatások egyre erősebbé váltak. Ezen utóbbi hatások nagysága 2022 végéhez közeledve elérhették a 3-4 százalékpontot - emelte ki a szakember. Szerinte kedvező fejlemény, hogy a benzinár-sapka kivezetésével a piaci verseny ismét erősödhet.

Az élelmiszerek esetén is megfontolandó az ársapkák lehető legkorábbi kivezetése, mivel a piacok tartós torzulása a kiskereskedelmi árak növekedését, a hazai élelmiszeripar versenyképességének további csökkenését eredményezheti

- írta Balatoni András.

A jegybanki megállapításokra a kormányzat is reagált. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárai szerint a sok évtizedes csúcsot jelentő áremelkedés okainak vizsgálata azt mutatja, hogy az élelmiszerek árának emelkedését felerészben külső tényezők (energia- és alapanyagárak emelkedése, ellátási láncok zavarai, időjárási tényezők) okozzák, melyek különösen erősek voltak az ukrán-orosz konfliktushoz közeli országokban.

Az élelmiszerárak növekedésének másik felét belső, országspecifikus tényezők magyarázhatják, amelyek közül legerősebb tényezőnek az árfolyam alakulását tekinthetjük

- írta Gerlaki Bence és Bókay Márton.

Szerintük az árfolyamváltozástól szűrt magyar élelmiszerinflációs adat belesimul a környező országok hasonló adataiba. Mint fogalmaztak, a hazai tényezők közül szintén a magasabb élelmiszerárak irányába hatottak a 2022-ben megváltozott adózási szabályok (népegészségügyi termékadó, kiskereskedelmi adó, jövedéki adó), a dinamikus (minimál-)bér emelkedés, valamint egyéb árazási tényezők is. Szerintük azonban téves az a következtetés, mely szerint a kormány által bevezetett élelmiszerár-stop növelné a hazai élelmiszer-inflációt, az élelmiszerár-stop összességében árleszorító hatással bír.

Mit mondanak a kérdésben az agrárvezérek?

Egyebek mellett az élelmiszerár-drágulásról szólt a Portfolio Alapvetés friss podcastje, amelyben agrárgazdasági csúcsvezetőkkel vitattuk meg a kérdést. A beszélgetés a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten és itt, a cikkbe ágyazva is meghallgatható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?