Újabb nagy élelmiszerdrágulás jön itthon: ez vár a magyarokra az árstop után

agrarszektor.hu
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában. Erről Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője beszélt, aki hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell egy kisebb áremelkedéssel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Héjja Csaba szerint a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8%-ban a magyar élelmiszer-infláció az év végén - olvasható az Infostart oldalán. A szakember elmondta, hogy a magyar élelmiszeripar ugyan elindult egy fejlődési pályán, bizonyos hatékonysági mutatókban még el van maradva a nyugat-európai átlagtól. Ezek az alacsonyabb hatékonysági mutatók ahhoz vezetnek, hogy a hazai vállalkozások magasabb önköltségen tudnak gyártani. Ebből pedig áremelés következett annak érdekében, hogy az üzemek működni tudjanak.

Az áremelés előrehozása kapcsán arra hívta fel a figyelmet Héjja Csaba, hogy a magyar élelmiszeripar viszonylag magas tőkeáttétellel működik, azaz sok idegen, kvázi banki forrás van ezekben a cégekben, és a hirtelen megnövekedett forgótőkeigényt csak limitálva tudták bankból kielégíteni, ezért nekik az áremeléssel kellett megteremteni a következő időszak még nagyobb költségnövekményét. Az elemző konszenzusos megállapításnak tartja, hogy márciusban tetőzhetnek az élelmiszerárak, ugyanis akkor érik el az árplafont a szektorban. Az árstopok kivezetése ugyanakkor egy bizonytalansági tényező, amivel kapcsolatban Héjja Csaba úgy fogalmazott, hogy a hatósági ár megszüntetésekor 3-5%-os egyszeri áremelkedés várható az élelmiszerárakban.

Az év hátralévő részében az élelmiszerek megfizethetősége valamelyest javulni fog, hogy ha az általános béremelések beérnek. Azt, hogy jövő ilyenkor milyen élelmiszerárak lesznek, azt mindenképpen az fogja meghatározni, hogy az alapvető termények - búza, kukorica, napraforgó, olajos magvak, szója - világpiaci ára hogy fog alakulni. A világpiaci árak mérséklődése valójában már tavaly a harmadik negyedév körül elindul

- tette hozzá Héjja Csaba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?