2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Magyarországon drágul a legdurvábban az élelmiszer: az unióban sehol nincs ilyen

Magyarországon drágul a legdurvábban az élelmiszer: az unióban sehol nincs ilyen

agrarszektor.hu
Mostanra már csaknem háromszor akkora az élelmiszerdrágulás Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan. Egyetlen év alatt átlag 50 százalékkal ugrottak meg az árak a magyar boltokban decemberre, kiugróan a 27 tagállam közül. A GKI szerint még fél évig Magyarországon mérhetik a legnagyobb drágulást, sőt, akár még annál tovább is, ha kivezetik az árstopot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az élelmiszerdrágulás csaknem háromszor akkora már Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan. Ez azt jelenti, hogy toronymagasan Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerinfláció az EU-ban: 49,6%-kal emelkedtek 2022 decemberére az árak, az egy évvel korábbihoz képest. Ez pedig kiugróan magasnak számít a 27 tagállam között - írta meg az RTL Híradó.

Ha az Európai Unió átlagát nézzük, akkor ott egy 18%-os élelmiszerinflációt láthatunk. Tehát a magyarországi élelmiszerárak emelkedési üteme közel a háromszorosa annak, amit az unió átlagos állampolgára tapasztal

- mondta el Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

A szakember beszélt arról is, hogy hogy Magyarországon kétszer akkora az élelmiszer-drágulás, mint Romániában (23%), illetve Lengyelországban (21,2%). Hornyák József szerint ennek oka részben a forint árfolyamának gyengülése, illetve a kereskedelemre kivetett különadók.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. úgy látja, ez a tendencia akár szeptemberig is maradhat. Molnár László, a vállalkozás vezérigazgatója szerint ugyanis attól függően, hogy a kormány kivezeti-e az árstopot az éves élelmiszerinfláció akár 17%-os is lehet.

Ha kivezetik, akkor inkább a 19% felé fog hajlani, míg ha nem vezetik ki akkor a 17% felé

- tájékoztatott Molnár László.

Mint ismeretes, a kormány 2022 decemberének végén az élelmiszerárstop hatályát újabb 4 hónappal, 2023. április 30-ig meghosszabbította. Azóta azonban egyre több szervezet, szövetség és kamara jelezte, hogy az intézkedést minél hamarabb ki kellene vezetni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31