Meglepő hírek érkeztek az árstopról: rengeteg bolt bezárhat Magyarországon

Meglepő hírek érkeztek az árstopról: rengeteg bolt bezárhat Magyarországon

agrarszektor.hu
Az élelmiszerárstop kivezetésére kérte a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Úgy látják ugyanis, hogy az intézkedés nem érte el a célját, és az árstopok miatt a vidéken működő kis- és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. Az adatok azt mutatják, hogy mintegy 4 ezer üzlet zárhatott be tavaly az árstopok okozta veszteségek miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre komolyabb veszteségeket okoz az árstop a magyar élelmiszerboltoknak. Mint ismeretes, az intézkedés hatálya alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk, ami mostanra különösen nehézzé vált, hiszen az orosz-ukrán háború, a tavalyi évet meghatározó történelmi aszály és az energiaárak elszabadulása egyenként is komoly plusz terhet jelenten a kereskedőknek, együttesen pedig különösen. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezért az árstop azonnali megszüntetését szorgalmazza - olvasható az ATV.hu oldalán.

Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki

- fogalmazott Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is arról beszélt, hogy a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka: a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet ugyanis nekik kell finanszírozniuk. Ráadásul a rögzített árú termékekre továbbra is nagy az igény.

Ez a fajta termékigény növekmény folyamatosan emelkedik. Még az árstop bevezetésének az elején nem is volt olyan nagy mértékű ez a nyomás, de ahogy gyakorlatilag telnek-múlnak a hónapok, egyre nagyobb az igénytöbblet. Ahogy említettem ez teljesen érthető, hiszen ezeknek az árucikkeknek a fogyasztói ára rögzített elég régóta

- mondta Fodor Attila.

A szakember úgy véli, főként a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. A nagy üzletláncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük. A híradónak nyilatkozó közgazdász több ezerre teszi azon üzletek számát, amelyek 2022-ben az árstop áldozatává válhattak.

A tavalyi első félévben több, mint 2 ezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több, mint 4 ezer kisbolt is bezárhatott

- nyilatkozta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

Hornyák József szerint idén sem várható kedvező változás ebben a tendenciában. A szakértő rámutatott, hogy 2023-ban a szakértők az eddiginél is magasabb inflációt jósolnak.

Az Agrárszektor korábban összegyűjtötte, mi történt az élelmiszerárstop tavaly januári bejelentése óta. Az összefoglaló itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13