Újabb nagy élelmiszerdrágulás jön itthon: ez vár a magyarokra augusztustól

Újabb nagy élelmiszerdrágulás jön itthon: ez vár a magyarokra augusztustól

agrarszektor.hu
Akár egyharmadával is drágulhat az étolaj, a sertéscomb és a csirkemell az élelmiszerárstop megszüntetése után. Erről Raskó György agrárközgazdász beszélt, aki azt is elmondta, hogy ennyivel alacsonyabb a másfél éve befagyasztott ár a beszerzési árnál, amennyiért augusztustól árulhatják az érintett termékeket a nagyobb üzletláncok. A kisboltok még ennél is többet kérhetnek majd el a mondott élelmiszerekért, mivel rájuk nem vonatkozik az új szabályozás. A kormány szerint ugyanakkor csak minimálisan növelheti az inflációt az ársapkák kivezetése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Akár 33%-kal is drágulhatnak a most még árstopos élelmiszerek az intézkedés kivezetését követően a nagyobb üzletláncokban, de a kisebb boltokban még ennél is nagyobb áremelkedésre számíthatnak a vevők. A vendéglősökre már eddig sem vonatkozott az árstop, így ők az olajért például másfélszer annyit fizetnek, mint a háztartások - olvasható az RTL.hu oldalán. Egy békéscsabai étteremben ezért egyre több zsírt használnak az olaj helyett, hogy így csökkentsék a költségeiket.

Egyszerűen árban nem lehet győzni ezeket a hatalmas árkülönbségeket, amik vannak. Ezért mi vegyesen, pálmazsírt használunk

- mondta el Vozár Márton, a Mókus Csárda ügyvezetője.

A háztartások eddig pont fordítva gondolkodtak. Nekik több mint a kétszeresébe kerül egy kiló sertészsír, mint egy liter ársapkás étolaj. Az Eurostat szerint Magyarországon drágultak legjobban a zsír- és olajfélék az Unióban. Tavalyhoz képest 33%-os áremelkedést mértek idén márciusban, 10 százalékponttal magasabbat, mint a tagállamokban átlagosan. A jegybankelnök először tavaly decemberben beszélt arról, hogy a hatósági árak növelik az inflációt, mert a helyettesítő termékek drágulnak miattuk. Az olaj helyett például a zsír.

3-4%-os veszteséget okoz, azaz inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása. Azonnal ki kell vezetni minden ársapkát

- mondta tavaly decemberben Matolcsy György.

A kormány szerint az ársapkák nem növelik az inflációt. Június közepén mégis bejelentették, hogy véget vetnek az élelmiszerárstopnak, amely immáron csak augusztus elejéig lesz életben. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy

szerintem az árstop kivezetése az, ami növelné az inflációt. De miután a kötelező akciózást széles körben vezetjük be, és az árstopos termékekre is kiterjed annyiban, hogy az áremelkedés mértékét ott is jelentősen mérsékli, ezért szerintem az együttes hatás, az infláció egészére tekintve minimál, ha lesz, akkor minimális lesz.

Mi lesz az árstop után?

Miután augusztus 1-jével kivezetik az árstopot, a nagyobb üzletláncok átmenetileg beszerzési áron kínálhatják majd az érintett termékeket. Egy részüket pedig annál olcsóbban.

A boltoknak abból a 8 termékből, ami jelenleg még árstopos ki kell választania kettő termékcsoportot, és 15 százalékos kedvezményt kell biztosítaniuk a napi beszerzési árból

- mondta Szász Péter, a Portfolio elemzője.

Raskó György szerint a tojás várhatóan nem fog drágulni, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly. Az agrárközgazdász úgy számolt, az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré azonban akár az egyharmadával megugorhat, ha nem kezdik akciózni ezeket a boltok az ársapkák kivezetése után.

Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40%-os emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt

- mondta Raskó György.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik. Ezért a szegények lakta falvakban még nagyobb drágulást okozhat az árstop kivezetése Raskó György szerint. Mint mondta, a magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20%-kal is magasabb lehet. Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1%-kal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?