Újabb nagy élelmiszerdrágulás jön itthon: ez vár a magyarokra augusztustól

Újabb nagy élelmiszerdrágulás jön itthon: ez vár a magyarokra augusztustól

agrarszektor.hu
Akár egyharmadával is drágulhat az étolaj, a sertéscomb és a csirkemell az élelmiszerárstop megszüntetése után. Erről Raskó György agrárközgazdász beszélt, aki azt is elmondta, hogy ennyivel alacsonyabb a másfél éve befagyasztott ár a beszerzési árnál, amennyiért augusztustól árulhatják az érintett termékeket a nagyobb üzletláncok. A kisboltok még ennél is többet kérhetnek majd el a mondott élelmiszerekért, mivel rájuk nem vonatkozik az új szabályozás. A kormány szerint ugyanakkor csak minimálisan növelheti az inflációt az ársapkák kivezetése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Akár 33%-kal is drágulhatnak a most még árstopos élelmiszerek az intézkedés kivezetését követően a nagyobb üzletláncokban, de a kisebb boltokban még ennél is nagyobb áremelkedésre számíthatnak a vevők. A vendéglősökre már eddig sem vonatkozott az árstop, így ők az olajért például másfélszer annyit fizetnek, mint a háztartások - olvasható az RTL.hu oldalán. Egy békéscsabai étteremben ezért egyre több zsírt használnak az olaj helyett, hogy így csökkentsék a költségeiket.

Egyszerűen árban nem lehet győzni ezeket a hatalmas árkülönbségeket, amik vannak. Ezért mi vegyesen, pálmazsírt használunk

- mondta el Vozár Márton, a Mókus Csárda ügyvezetője.

A háztartások eddig pont fordítva gondolkodtak. Nekik több mint a kétszeresébe kerül egy kiló sertészsír, mint egy liter ársapkás étolaj. Az Eurostat szerint Magyarországon drágultak legjobban a zsír- és olajfélék az Unióban. Tavalyhoz képest 33%-os áremelkedést mértek idén márciusban, 10 százalékponttal magasabbat, mint a tagállamokban átlagosan. A jegybankelnök először tavaly decemberben beszélt arról, hogy a hatósági árak növelik az inflációt, mert a helyettesítő termékek drágulnak miattuk. Az olaj helyett például a zsír.

3-4%-os veszteséget okoz, azaz inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása. Azonnal ki kell vezetni minden ársapkát

- mondta tavaly decemberben Matolcsy György.

A kormány szerint az ársapkák nem növelik az inflációt. Június közepén mégis bejelentették, hogy véget vetnek az élelmiszerárstopnak, amely immáron csak augusztus elejéig lesz életben. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy

szerintem az árstop kivezetése az, ami növelné az inflációt. De miután a kötelező akciózást széles körben vezetjük be, és az árstopos termékekre is kiterjed annyiban, hogy az áremelkedés mértékét ott is jelentősen mérsékli, ezért szerintem az együttes hatás, az infláció egészére tekintve minimál, ha lesz, akkor minimális lesz.

Mi lesz az árstop után?

Miután augusztus 1-jével kivezetik az árstopot, a nagyobb üzletláncok átmenetileg beszerzési áron kínálhatják majd az érintett termékeket. Egy részüket pedig annál olcsóbban.

A boltoknak abból a 8 termékből, ami jelenleg még árstopos ki kell választania kettő termékcsoportot, és 15 százalékos kedvezményt kell biztosítaniuk a napi beszerzési árból

- mondta Szász Péter, a Portfolio elemzője.

Raskó György szerint a tojás várhatóan nem fog drágulni, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly. Az agrárközgazdász úgy számolt, az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré azonban akár az egyharmadával megugorhat, ha nem kezdik akciózni ezeket a boltok az ársapkák kivezetése után.

Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40%-os emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt

- mondta Raskó György.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik. Ezért a szegények lakta falvakban még nagyobb drágulást okozhat az árstop kivezetése Raskó György szerint. Mint mondta, a magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20%-kal is magasabb lehet. Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1%-kal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?