Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: óriási változás jön a boltokban augusztustól

Nagy bejelentést tett Gulyás Gergely: óriási változás jön a boltokban augusztustól

agrarszektor.hu
Szokatlan időpontban, hétfőn 10:30-kor jelentkezett be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az eseményen bejelentették, hogy a kormány augusztustól lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelmiszerek vásárlására augusztustól. Emellett szó volt arról is, hogy árplafont fognak bevezetni a kkv-k áramszerződéseinél.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A kormány lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelmiszerek vásárlására augusztustól - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón. A miniszter beszélt arról is, hogy a döntés értelmében a munkavállalók a kártyák kereteit 200 ezer forinttal megemelhetik, hozzátéve, hogy a munkáltatók pedig a lehető legkedvezőbb adózási járulékfeltételek mellett tehetik meg a dolgozóik támogatását. Gulyás Gergely elmondta, hogy az intézkedés augusztus 1-től december 31-ig lesz hatályban.

A kormány árplafont vezet be a kkv-k energiaszerződéseinél

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy a tavaly ősszel nagyon magas árszinten, 250-300 euró/MWh körül/felett megkötött idei évi áramszerződésekbe kormány bele fog avatkozni, és árplafont fognak bevezetni. A legmagasabb árat július 1-jétől 200 eurón állapítjuk meg, ez a nettó ár - jelentette be Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a beavatkozás csak három szektort érint:

  • a feldolgozóipart,
  • a szálláshely szolgáltatást,
  • és a raktározás-szállítást

Ezek termelő, vagy termeléshez kapcsolódó tevékenységek, ezért a gazdasági hatásuk jelentős, az inflációs hatásuk is - indokolta Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, hogy a kormány cserébe azt várja a vállalkozásoktól, hogy növeljék a gyártási kapacitásukat és ne emeljék az áraikat, az MKIK vállalja az ellenőrzést. A miniszter jelezte: az intézkedés több, mint 5 ezer céget érint, 40 milliárd forintos kiadással jár majd.

Rendben elindultak a kötelező bolti akciók

2023. június 1-jén elindultak a kötelező bolti akciók, és ezekkel párhuzamosan az ellenőrzések is. Erről már Szentkirályi Alexadra kormányszóvivő beszélt, aki hozzátette, hogy a kötelező árstopok kapcsán is szigorúan vizsgálták a szabályok betartását, több mint 1 milliárd forint bírságot róttak ki a kiskereskedelmi láncokra a szabálytalanságok miatt.

A kormányszóvivő ismertette, a hatóság szakemberei hetente 50 boltot ellenőriznek a kötelező akciók és az árstopok miatt. Az eddigi tapasztalat az, hogy megfelelően elindultak a kötelező bolti akciók, ráadásul a kereskedők nem csupán 10%-ot engedtek az előző 30 nap legalacsonyabb árához képest, sok termék esetében nagyobb kedvezményeket biztosítanak.

Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy kormány a következő ülésén dönt az árstopok meghosszabbításáról, vagy kivezetéséről. Egyelőre az biztos, hogy június 30-ig maradnak az intézkedések.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?