Az iparkamara felülvizsgálatot kér a kormánytól az energiaszerződések miatt

Az iparkamara felülvizsgálatot kér a kormánytól az energiaszerződések miatt

agrarszektor.hu
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras energia szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását. Erre szerintük azért lenne szükség, mert a magyar kis- és közepes vállalkozások hosszú távon nem tudják elviselni a kedvezőtlen feltételű szerződésekkel járó megemelkedett költségeket.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata. A kis- és közepes vállalkozások nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel, és kényszerült bele 2022-ben a fix áras szerződéskötésbe tevékenységük folytatása érdekében. A hazai kkv-kör a kedvezőtlen feltételű szerződéssel járó megemelkedett költséget, alacsony teherbírása okán, hosszú távon nem tudja elviselni - derült ki az Iparkamara közleményéből.

A fix áras szerződések ugyan előnyös lehetőséget nyújtottak az energiaellátás biztosítására, kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében felmerült negatív külső körülmények enyhítésére. Azonban az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a jelenlegi helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet, ennek mintegy harmada az, aki rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén.

Az MKIK ezért javasolja, hogy a kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energia szerződéseket ugyanis, ahol átlagosan 265 EUR/MWh árat tapasztal a szektor - ami a jelenlegi tőzsdei áraknál érdemben magasabb - ott érdemi beavatkozás szükséges. A jelenlegi árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását. A KKV-kör bürokratikus terheinek csökkentése érdekében szorgalmazzuk továbbá, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendője.

Az orosz-ukrán háború és a világgazdasági okok miatt hazánkban kialakult energiaválság pillanatnyi kezelését - a probléma megismétlődésének okán - össze kell kötni az energiakitettségünk markáns csökkentésével. Azoknak a vállalkozásoknak, akik hajlandóak lépéseket tenni az energia felhasználásuk racionalizálásáért, célzott ösztönzőket - támogatott hitelt, csereprogramot, támogatást - kellene biztosítani, annak érdekében, hogy Magyarország energiakitettsége érdemben változzon a jövőben

- olvasható a közleményben.

Az MKIK álláspontja szerint fontos, hogy a vállalkozások mielőbb beépítsék az energiamixükbe a fenntartható energiaforrásokat, vagy középtávon akár teljes mértékben átálljanak az energiahatékony, tiszta energiára. Azonban az átállás hosszabb időt vesz igénybe, ezért rövid távon elengedhetetlen a jelenlegi probléma kezelése, annál is inkább, mivel a magas rezsikiadások miatti költségnövekmény begyűrűzik a termékek, szolgáltatások árába, tovább fokozva ezzel az inflációs nyomást.

Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen formán keletkező költségmegtakarítást a vállalkozások az árak csökkentésére fordítsák, ezzel is mérsékelve a gazdaságra és a rájuk nehezedő inflációs nyomást. A felszabaduló források felhasználását egy kontroll rendszer felállításával lehet ellenőrizni, ezzel garantálva az árak mérséklődését

- írta a MKIK.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy támogassa a vállalkozásokat a versenyképességük javításában és a fenntartható gazdasági növekedés elősegítésében. Az energiaellátás stabilitása és a gazdasági növekedés fenntartása a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?