Az iparkamara felülvizsgálatot kér a kormánytól az energiaszerződések miatt

Az iparkamara felülvizsgálatot kér a kormánytól az energiaszerződések miatt

agrarszektor.hu
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras energia szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását. Erre szerintük azért lenne szükség, mert a magyar kis- és közepes vállalkozások hosszú távon nem tudják elviselni a kedvezőtlen feltételű szerződésekkel járó megemelkedett költségeket.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata. A kis- és közepes vállalkozások nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel, és kényszerült bele 2022-ben a fix áras szerződéskötésbe tevékenységük folytatása érdekében. A hazai kkv-kör a kedvezőtlen feltételű szerződéssel járó megemelkedett költséget, alacsony teherbírása okán, hosszú távon nem tudja elviselni - derült ki az Iparkamara közleményéből.

A fix áras szerződések ugyan előnyös lehetőséget nyújtottak az energiaellátás biztosítására, kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében felmerült negatív külső körülmények enyhítésére. Azonban az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a jelenlegi helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet, ennek mintegy harmada az, aki rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén.

Az MKIK ezért javasolja, hogy a kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energia szerződéseket ugyanis, ahol átlagosan 265 EUR/MWh árat tapasztal a szektor - ami a jelenlegi tőzsdei áraknál érdemben magasabb - ott érdemi beavatkozás szükséges. A jelenlegi árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását. A KKV-kör bürokratikus terheinek csökkentése érdekében szorgalmazzuk továbbá, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendője.

Az orosz-ukrán háború és a világgazdasági okok miatt hazánkban kialakult energiaválság pillanatnyi kezelését - a probléma megismétlődésének okán - össze kell kötni az energiakitettségünk markáns csökkentésével. Azoknak a vállalkozásoknak, akik hajlandóak lépéseket tenni az energia felhasználásuk racionalizálásáért, célzott ösztönzőket - támogatott hitelt, csereprogramot, támogatást - kellene biztosítani, annak érdekében, hogy Magyarország energiakitettsége érdemben változzon a jövőben

- olvasható a közleményben.

Az MKIK álláspontja szerint fontos, hogy a vállalkozások mielőbb beépítsék az energiamixükbe a fenntartható energiaforrásokat, vagy középtávon akár teljes mértékben átálljanak az energiahatékony, tiszta energiára. Azonban az átállás hosszabb időt vesz igénybe, ezért rövid távon elengedhetetlen a jelenlegi probléma kezelése, annál is inkább, mivel a magas rezsikiadások miatti költségnövekmény begyűrűzik a termékek, szolgáltatások árába, tovább fokozva ezzel az inflációs nyomást.

Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen formán keletkező költségmegtakarítást a vállalkozások az árak csökkentésére fordítsák, ezzel is mérsékelve a gazdaságra és a rájuk nehezedő inflációs nyomást. A felszabaduló források felhasználását egy kontroll rendszer felállításával lehet ellenőrizni, ezzel garantálva az árak mérséklődését

- írta a MKIK.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy támogassa a vállalkozásokat a versenyképességük javításában és a fenntartható gazdasági növekedés elősegítésében. Az energiaellátás stabilitása és a gazdasági növekedés fenntartása a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?