Jön az olcsóbb áram az agrárcégeknek: de nem biztos, hogy mindenki jól jár vele

Jön az olcsóbb áram az agrárcégeknek: de nem biztos, hogy mindenki jól jár vele

Június közepén a magyar kormány bejelentette, hogy körülbelül 5 ezer magyar agrárvállalkozás részére fog könnyítést nyújtani az áramszerződéseknél. Mint megtudtuk, július elejétől bizonyos ágazatok szereplőinél nettó 200 euró/MWh árszint mellett árplafont fognak bevezetni a fix áras áramszerződéseknél. Ennek értelmében az érintett cégeknek legfeljebb ennyit kellene kifizetnie havonta az áramszolgáltatóknak, a szerződésben foglalt ár és a fixált ár közötti különbséget pedig a kormány állná. Ez mindenképpen jól hangzik, de vajon mennyire gondolják igaznak az ágazat szereplői? Hogy látják a szakemberek, mennyi valósulhat meg ebből az intézkedésből? Az Agrárszektor ennek járt utána.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június 19-én a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány könnyítést nyújt magyar kis- és közepes vállalkozások számára az áramszerződéseknél. Ennek értelmében 2023. július 1-től az intézkedés hatálya alá tartozó vállalkozásoknál árplafont vezetnek be a fix áras áramszerződéseknél. Három ágazatnál, a feldolgozóipar, a szálláshelyszolgáltatás és raktározás-szállítás a kis- és közepes vállalkozásoknak a nettó 200 euró/MWh árszintet határozza meg, a szolgáltatók az érintett cégeknek ennyit számlázhatnak ki. A különbözetet, azaz a 200 euró feletti részt a kormány az állami költségvetési forrásból az energiaszolgáltatók felé ki fogja egészíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárszektor korábban utánanézett, hogy a kormányrendelet alapján az egyet ágazatoknál mely főtevékenységgel rendelkező vállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel. A jogszabályból azonban nem derült ki, hogy az adott ágazati szereplők mit gondolnak az intézkedésről, és hogy látják, mekkora segítséget fog az jelenteni a vállalat működését illetően. Az Agrárszektor tehát erről kérdezte meg az érintetteket.

Vannak olyan ágazatok, ahol a túlélés záloga lehet ez az intézkedés

Ez az intézkedés mindenképpen jó hírt jelent azon húsipari szereplők számára, akik olyan áramszerződéseket kötöttek, amelyek mostanra rendkívül kedvezőtlenné váltak – mondta el az Agrárszektor kérdésére Éder Tamás. A Hússzövetség elnöke beszélt arról is, hogy az árplafon ideiglenesen csökkenti azokat a teherkülönbségeket, amelyek a piaci versenyzők költségei között keletkeztek amiatt, hogy eltérő időszakra és eltérő kondíciók mellett kötötték meg a szerződéseiket a szolgáltatókkal. Mint fogalmazott, valószínűleg vannak olyan vállalkozások is, amelyeknek ez a kedvezményes lépés a további fennmaradást és működést teszi lehetővé, mert különben már azon gondolkodtak volna, hogy a magas költségek miatt – ideiglenesen – felhagynak a tevékenységgel.

Olyan cégek egészen biztosan voltak, akik visszább fogták a működésüket: kevesebbet vágtak, kevesebbet dolgoztak fel, részben a megemelkedett energiaköltségek miatt. Számukra egy kis könnyebbséget jelenthet ez ebben az egyébként is nagyon nehéz időszakban

– emelte ki Éder Tamás.

Van, ahol ez csak egy probléma a sok közül

Kevésbé optimista a helyzetet illetően az Agrárszektor által megkeresett Molnárlegény Facebook-oldal szerzője, aki foglalkozását tekintve agrármérnök, pék és molnár. Az ágazatra rálátó szakember szerint a bejelentést észrevették a pékek is, beszélnek is róla, de alapvető változást ettől nem lehet remélhetni. Azok, akik még működnek, és nem adják fel, azoknak lehet egy minimális könnyítés - mondta a Molnárlegény. Mint fogalmazott, nem kell ugyanis nagyüzemnek lenni ahhoz, hogy havi 6000 kW legyen a felhasználás, amivel viszont máris kiesik az adott cég a kedvezményből.

Hallottunk olyan nem pékséget, hanem kisvállalkozást, amivel azért mondta fel az áramszolgáltató a szerződést, mert túl keveset fogyasztott

- jelezte a szakember.

A Molnárlegény hangsúlyozta, hogy a pékipar helyezetében az áramár csak egy tényező. A szektort egyszerre több probléma is sújtotta, ebből a villamos energia csupán az egyik faktor, viszont legalább ekkora, ha nem nagyobb probléma az, hogy a vállalkozások nem találnak olyan üzemi péket, aki képes és hajlandó lenne a higiéniai szabályok betartásával megbízható munkát végezni, például kemence mellett, ami nem a legnagyobb karriervágya sokaknak. Ráadásul 500 ezer forint körüli nettó fizetésért sem tolonganak a jelöltek - mondta a szakember, aki a helyzet árnyalására felidézett egy másik mondást is. Ennek értelmében, ha valaki egy pékség indításakor villamos energiával rendelkezik, akkor mindennel rendelkezik, hiszen az ágazat jellemzően olyan gépeket használ (keverőgépek, sütők, hűtők), amelyek hosszú időn át mennek, és sokat is fogyasztanak.

Az intézkedés sokaknak segíthetett

Az Agrárszektor által megkeresett Szent András Sörfőzde brand managere, Magyar Péter elmondta, hogy ők erre a kedvezményre már nem jogosultak, lévén több villamos energiát fogyasztanak, mint a kormányrendeletben meghatározott keret. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy a sörfőzdék esetén az a villamos energia felhasználása a költségek egy jelentős részéért felelős. Ebből kifolyólag több olyan főzde is lehet, főleg a kisebbek közül, akik számára az intézkedés ugyancsak jelentős könnyebbséget hozhat.

Látható tehát, hogy amíg van egy olyan köre az érintett kis- és közepes vállalkozásoknak, amely kifejezetten optimistán áll az intézkedéshez, mások inkább szkeptikusak, mivel úgy látják, ez rájuk már nem fog vonatkozni. Az élelmiszergyártás során a villamos energia komoly költségtényező, ám vannak olyan ágazatok, ahol ez közel sem a legfontosabb, vagy leginkább meghatározó, sőt, a munkaerőhiány mellett inkább csak "másodlagos" problémának tűnik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?