Több mint háromszorosára nőtt a nulla százalékos vállalkozói hitelprogram

Több mint háromszorosára nőtt a nulla százalékos vállalkozói hitelprogram

agrarszektor.hu
A kormány több mint háromszorosára, összesen 313 milliárd forintra növelte a KKV Forgóeszköz Hitelprogram keretösszegét annak érdekében, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben hozzájuthassanak a jelentős segítséget nyújtó forráshoz. A hitelprogram keretében a cégek ügyletenként minimum 5 millió, maximum 150 millió forintra pályázhattak nagyon kedvező feltételekkel. A hitelprogramra főként mikro- és kisvállalkozások nyújtottak be kérelmet, legnagyobb számban a kis-, és nagykereskedelemi, a feldolgozóipari és az építőipari ágazatokból - közölte Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára a tárca közleményében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A program keretében eddig több mint 3 ezer ügyfél részére, 210 milliárd forint értékben történt már meg az előleg folyósítása. A rendkívül sikeres hitelprogram folytatása segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy a megnövekedett működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák munkavállalóikat. A forgóeszköz típusú kölcsön felhasználható készletbeszerzésre, illetve működési költségek finanszírozására, a szükséges anyagok beszerzésére, az igénybe vett szolgáltatások, munkabér költségek, illetve közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségek fedezésére.

A kormány döntése alapján a Magyar Fejlesztési Bank 2022. december 8-tól tette újra elérhetővé a KKV Forgóeszköz Hitelprogramot (GINOP-8.3.5-18/B), amely a vállalkozások működési költségeinek fedezésére kínált megoldást 0%-os kamat mellett, 100 milliárd forintos keretösszeggel. A kölcsönkérelmeket 2022 decemberében az MFB Pontok országos hálózatának több mint 300 pontján fogadták be, összességében közel 6000 kölcsönkérelem benyújtására került sor, melyek összértéke jelentősen meghaladta a keretösszeget.

A programot kísérő jelentős érdeklődésre tekintettel a kormány arról határozott, hogy több mint háromszorosára, összesen 313 milliárd forintra növeli a program keretösszegét annak érdekében, hogy a kérelmet benyújtó vállalkozások a lehető legszélesebb körben hozzájuthassanak a jelentős segítséget nyújtó forráshoz. Így az eredeti 100 milliárd forintos kerethez átcsoportosítással további 105 milliárd forint európai uniós forrást, valamint legfrissebb döntése szerint 108 milliárd forint hazai forrást rendelt a kormány. Ezáltal a program - az újranyitást követően - összességében több mint 5 ezer vállalkozásnak nyújthat támogatást.

A rendkívül sikeres hitelprogram folytatása segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy a megnövekedett működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák munkavállalóikat. A forgóeszköz típusú kölcsön felhasználható készletbeszerzés, illetve működési költségek finanszírozására, a szükséges anyagok beszerzésére, az igénybe vett szolgáltatások, munkabér költségek, illetve közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségek fedezésére.

A hitelprogram keretében a cégek ügyletenként minimum 5 millió, maximum 150 millió forintra pályázhattak nagyon kedvező feltételekkel. A teljes futamidő alatt, fix 0%-os ügyleti kamatozású kölcsön felvételéhez nem szükséges saját forrás, és az ügyfelet nem terheli semmilyen kezelési költség. A kölcsönösszeg 100%-a előlegként igényelhető, amelyből a 2023. december 31-ig felmerült működési- és készletbeszerzési költségeket tudja finanszírozni az igénylő vállalkozás.

A folyósítási határidő 2023. szeptember 30-a, eddig szükséges lehívni a 100%-os előleget. Szintén fontos, hogy a szerződéskötésnek 2023. július 31-ig meg kell történnie. A hitelprogramra főként mikro- és kisvállalkozások nyújtottak be kérelmet, legnagyobb számban a kis-, és nagykereskedelemi, a feldolgozóipari és az építőipari ágazatokból. A program keretében eddig több, mint 3 ezer ügyfél részére, 210 milliárd forint értékben történt már meg az előleg folyósítása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?