Indul a pénzosztás itthon: sok cég örülhet, milliárdokat szórnak szét

Indul a pénzosztás itthon: sok cég örülhet, milliárdokat szórnak szét

MTI
A mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program keretösszege 6,5 milliárd forint - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az államtitkár kiemelte, hogy a programra - a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Pluszban - eredetileg 4,5 milliárd forint uniós forrás állt rendelkezésre, amit a jelentős érdeklődés miatt 2 milliárd forint hazai forrással megnöveltek. Magyarországon az egyik legfontosabb a foglalkoztatás folyamatos emelése és a munkanélküliség csökkentése. "Nem állunk rosszul ebben a harcban", az országon belül azonban jelentős eltérések vannak - mondta Czomba Sándor, aki példaként a munkanélküliségi ráta változását említette, amely bár országosan 4-4,6% között mozog, vármegyei szinten viszont 1,8% és 10,5% között változik, az előbbi Győr-Moson-Sopron, utóbbi pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét jelöli.

Az államtitkár hozzátette, feltételezték, hogy ezekben a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű régiókban a nehézségek ellenére is vannak olyan magyar mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek nemcsak meg tudják tartani mostani munkavállalóikat, hanem bővíteni és fejleszteni is tudnak. A pályázati eredmények alapján jól gondolták - fogalmazott Czomba Sándor.

Ismertetése szerint 1080 darab támogatási kérelem érkezett be, mintegy 11,3 milliárd forint értékben. Ebből válogatták ki a legjobbakat, 566 mikro-, kis- és középvállalkozás pályázatát, amelyeket meg tudnak valósítani 6,5 milliárd forintból. Az államtitkár kitért arra, hogy a pályázatnak köszönhetően uniós forrásból nagyságrendileg 2000, a hazai forrásból pedig csaknem 900 új munkahelyet tudnak létrehozni, így összességében majdnem 3000 új munkahely jön létre. Az elhelyezkedők csaknem 80%-a regisztrált álláskereső. Ágazati szinten a legtöbb cég az építőipar, a kereskedelem és a gépjárműjavítás, valamint a feldolgozóipar területéről pályázott - ismertette az államtitkár.

Almási Erzsébet, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kapacitásbővítő programot az OFA valósítja meg a GINOP plusz segítségével. Felidézte, hogy az idén januárban lehetett a programra pályázni, amelyben a munkáltatók maximum 10 ember felvételéhez igényelhettek támogatást. A bérköltség mellett eszközbeszerzési támogatást is igényelhettek, azonban a program megvalósításához a munkaadóknak 30%-os önrésszel kellett rendelkezniük. Az OFA Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a kkv kapacitásbővítő támogatási konstrukció értelmében az új munkavállalók támogatott foglalkoztatási ideje 6 hónap, a nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség pedig 4 hónap. Az új foglalkoztatottra maximum csaknem 2,5 millió forintos támogatás érhető el a hat hónap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?