Ezt jobb, ha tudod: így változnak az élelmiszerárak a boltokban augusztustól

Ezt jobb, ha tudod: így változnak az élelmiszerárak a boltokban augusztustól

agrarszektor.hu
2023. június 1-jén elindult a kötelező akciózás a kiskereskedelmi üzletekben. Az intézkedés jól működik és megtette hatását, a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A már mintegy másfél éve működő élelmiszer-árstop kivezetésére augusztus elsejével kerül sor. Ezzel párhuzamosan a kormány arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított - legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében - idézte fel a tárca.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kormány újabb döntései értelmében azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár. Az intézkedés 2023 augusztusától jelentősen kibővíti a jelenlegi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat, amely a kötelező akció miatt rendelkezésre áll az üzletekben - ismertette a minisztérium.

A kötelező akciók és az élelmiszer-árstop intézkedések így összefonódhatnak egyes boltokban. Egyrészt a nagyobb bevételű boltláncoknál júniustól már érvényben van, hogy minden héten 20 termékcsoportból 1-1 terméket kötelezően le kell akciózniuk egy hétig a megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest 10 százalékkal. Ez a 10 százalék nő augusztustól 15 százalékra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?