Fontos információk jelentek meg az élelmiszer-árstopról: ezt jó, ha tudod

Fontos információk jelentek meg az élelmiszer-árstopról: ezt jó, ha tudod

agrarszektor.hu
A kormány a Magyar Közlönyben kihirdette az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos döntéseit. Így hát hivatalosan is eldőlt, hogy a beavatkozás összesen 1,5 évig volt érvényben. Ez egyúttal nem azt jelenti, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi egységekre gyakorolt kormányzati nyomás teljesen eltűnt volna. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Kormány 279/2023. (VI. 29.) Korm. rendelete az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről címet viselő rendelet először is kimondja, hogy az élelmiszerár-stop hatálya július 31-ig szól. Ez összefügg a már ismert kormányzati bejelentésekkel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis egy héttel ezelőtt a Kormányinfón jelentette be, hogy megszűnik az élelmiszerár-stop. A kormány ezt első alkalommal 2022 január 14-én hirdette ki, és akkor 2022. február elsejétől vezette be, első körben 2 hónapra. Azóta több körben hosszabbította meg a hatályát, és így összesen 1,5 éves időtartamon át élt ez a fajta durva beavatkozás a piaci árakba, melynek árleszorító hatásának sikerességéről megoszlanak a közgazdász-vélemények - írja a Portfolio

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormány tehát az árstopot megszüntette, viszont nem maradnak a vevők intézkedés nélkül, hiszen június eleje óta velünk vannak a kötelező akciók a magyar boltokban. A kötelező akciók részleteiről itt írtunk: 

EZ IS ÉRDEKELHET

A csütörtök este kihirdetett rendelet több ponton is módosítja a májusban kihirdetett, kötelező akcióról szóló részletszabályokat. Íme, egy fontos elem:

(2a) A 2. mellékletben megjelölt termékfajták (ezek az eddigi árstopos termékek) közül a kereskedő 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a (2) bekezdés szerinti akciós ár alkalmazásán felül - az akciós időszakban, annak végétől ismétlődő jelleggel - választása szerint további, legalább két termékfajta termékei vonatkozásában a beszerzési árhoz képest legalább tizenöt százalékkal alacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árat alkalmaz.

Fontos az is, hogy a termék ára nem a piaci szintre emelkedik ezután sem, hanem kötelező dömpingárazást kapnak. Éppen ezért a rendelet leszögezi azt, hogy:

A 2. mellékletben megjelölt termékfajták termékei vonatkozásában 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár (a továbbiakban: kedvezményes ár) a beszerzési árnál nem lehet magasabb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amit még érdemes kiemelni, az az, hogy az eddigi árstopos 8 termék kötelező akciózása során a tavalyi átlagos napi értékesített mennyiség kétszeres mértékét is elvárja a kormány, és elő van írva a boltoknak, az áruhiányt el kell kerülniük. A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a hatóság különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a (2) bekezdés a)-d) pontja szerinti bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmazhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?