Fontos információk jelentek meg az élelmiszer-árstopról: ezt jó, ha tudod

Fontos információk jelentek meg az élelmiszer-árstopról: ezt jó, ha tudod

agrarszektor.hu
A kormány a Magyar Közlönyben kihirdette az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos döntéseit. Így hát hivatalosan is eldőlt, hogy a beavatkozás összesen 1,5 évig volt érvényben. Ez egyúttal nem azt jelenti, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi egységekre gyakorolt kormányzati nyomás teljesen eltűnt volna. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Kormány 279/2023. (VI. 29.) Korm. rendelete az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről címet viselő rendelet először is kimondja, hogy az élelmiszerár-stop hatálya július 31-ig szól. Ez összefügg a már ismert kormányzati bejelentésekkel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis egy héttel ezelőtt a Kormányinfón jelentette be, hogy megszűnik az élelmiszerár-stop. A kormány ezt első alkalommal 2022 január 14-én hirdette ki, és akkor 2022. február elsejétől vezette be, első körben 2 hónapra. Azóta több körben hosszabbította meg a hatályát, és így összesen 1,5 éves időtartamon át élt ez a fajta durva beavatkozás a piaci árakba, melynek árleszorító hatásának sikerességéről megoszlanak a közgazdász-vélemények - írja a Portfolio

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormány tehát az árstopot megszüntette, viszont nem maradnak a vevők intézkedés nélkül, hiszen június eleje óta velünk vannak a kötelező akciók a magyar boltokban. A kötelező akciók részleteiről itt írtunk: 

EZ IS ÉRDEKELHET

A csütörtök este kihirdetett rendelet több ponton is módosítja a májusban kihirdetett, kötelező akcióról szóló részletszabályokat. Íme, egy fontos elem:

(2a) A 2. mellékletben megjelölt termékfajták (ezek az eddigi árstopos termékek) közül a kereskedő 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a (2) bekezdés szerinti akciós ár alkalmazásán felül - az akciós időszakban, annak végétől ismétlődő jelleggel - választása szerint további, legalább két termékfajta termékei vonatkozásában a beszerzési árhoz képest legalább tizenöt százalékkal alacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árat alkalmaz.

Fontos az is, hogy a termék ára nem a piaci szintre emelkedik ezután sem, hanem kötelező dömpingárazást kapnak. Éppen ezért a rendelet leszögezi azt, hogy:

A 2. mellékletben megjelölt termékfajták termékei vonatkozásában 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár (a továbbiakban: kedvezményes ár) a beszerzési árnál nem lehet magasabb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amit még érdemes kiemelni, az az, hogy az eddigi árstopos 8 termék kötelező akciózása során a tavalyi átlagos napi értékesített mennyiség kétszeres mértékét is elvárja a kormány, és elő van írva a boltoknak, az áruhiányt el kell kerülniük. A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a hatóság különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a (2) bekezdés a)-d) pontja szerinti bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmazhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?