Mostanáig csak sodródott az eseményekkel a magyar mezőgazdaság

Mostanáig csak sodródott az eseményekkel a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A magyar mezőgazdaság a támogatási rendszer sajátosságai, a gépesítés és a sokáig kitartó olcsó források miatt főként alapanyag-előállító és -exportáló üzemmódra rendezkedett be az elmúlt évtizedekben. Ezt a hosszú ideig jól működő felállást azonban megkérdőjelezheti Ukrajna jelenléte az európai piacokon, ami miatt Magyarország máris pozíciókat vesztett, és amivel hosszútávon számolni kell.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Különös, de semmiképpen sem kellemes időszakot él át manapság a hazai agrofood-szektor. Ebben egyszerre játszanak szerepet geopolitikai, piaci, kereskedelmi és pénzügyi tényezők. Miközben a magas kamatszintek mellett visszaestek a beruházások, ugyanilyen okból egyelőre kérdéses a vidékfejlesztési források önrészének biztosítása is.

Olyan kihívások jelentkeznek az ágazatban, amelyek korábban nem, vagy legalábbis messze nem jelentettek olyan erős gondot, mint manapság. A továbbra is kiugróan magas élelmiszerinfláció, az - egyelőre takarékra tett, de meg nem oldott - ukrán import, a piacot torzító árstopok és kötelező akciók komoly felfordulást okoznak az ágazatban, és egyelőre nem látszik megnyugtató megoldás ezekre a kérdésekre.

Ráadásul, bár a májusi eső sokat segített a mezőgazdaság egészének, egyelőre nem látszik, hogy mindezt a közmondásos aranyra is tudnák váltani a termelők, hiszen a terményárak rég nem látott szintre zuhantak. Mindezekről az ellentmondásokról beszéltek az Alapvetésben, a Portfolio agrár- és élelmiszeripari podcastjében, Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?