2023. október 1. vasárnap Malvin
Durván drágulnak ezek az élelmiszerek itthon: újabb áremelés jöhet tavasszal?

Durván drágulnak ezek az élelmiszerek itthon: újabb áremelés jöhet tavasszal?

agrarszektor.hu
Még messze nem ért véget az élelmiszerek árának emelkedése. Az agrárközgazdász úgy véli, a karácsonyi időszakban az emberek még kifizetik a magasabb árakat, de januártól visszaesés várható a fogyasztásban. Az előállítás megnövekedett költségeinek azonban meg kell jelennie a fogyasztói árakban is, erre az Raskó György véleménye szerint a tavaszi időszakban fog sor kerülni, az árak csökkenésére azonban várni kell a második negyedévig.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Novemberben 22,5%-os volt az infláció Magyarországon, a legmagasabb az Európai Unióban. A legjobban dráguló tételek között rengeteg élelmiszer van, köztük több hazai előállítású tejtermék is - írta meg a HVG.hu az rtl.hu értesülései alapján. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján idén októberben az előző év azonos időszakához képest a trappista sajt értékesítési ára 91%-kal, a tehéntúróé 81%-kal, a kefiré és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tejé 78%-kal, a natúr joghurté 77%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 76%-kal, az adagolt vajé 74%-kal, a tejfölé 73%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 71%-kal, a gyümölcsös joghurté 64%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 61%-kal, az ömlesztett sajt 57%-kal, a natúr vajkém ára pedig 37%-kal nőtt, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Raskó György agrárközgazdász szerint azzal magyarázhatók az áremelések, hogy beütött az inflációs pszichózis: vagyis azok is árat emelnek, akiknek ez egyébként eszükbe sem jutott volna, vagy nem lett volna rá lehetőségük. A szakértő szerint most az történt, hogy az alacsony jövedelmezőség miatt sok feldolgozó úgy gondolta, hogy azonnal árat kell emelniük, mert az infláció ebbe az irányba sodor minden árat. Ezek a vállalkozások arra jutottak, hogy ha most nem emelnek, akkor utána ismét évekig nem lesz rá lehetőségük.

Az agrárközgazdász úgy gondolja, hogy ezzel ellentétben a következő időszakban, tavasszal az áremelés már teljesen jogos lesz a durván megemelkedett termelési költségek miatt. A rendkívül gyenge forint miatt pedig az importból származó sajtok, tejtermékek ára is megemelkedett, a magyar előállítók így hozzájuk igazították áraikat. Raskó György elmondta, hogy ha egy termék ára átlépi a lélektani határt, azt a vásárlók már csak leértékelve veszik meg - szerinte ez jöhet a tejtermékeknél is januártól - a karácsony miatt az emberek most még kifizetik a magasabb árakat. A szakember ugyanakkor nem számít arra, hogy újabb tejtermékekre vezetne be árstopot a kormány.

Míg az infláció Európában másutt már tetőzött, és csökken, addig Magyarországon még mindig nőnek az árak. Ennek Raskó György szerint csak az szabhat határt, ha lesz egy komolyabb recesszió, amikor az élelmiszerinfláció növekvő üteme lassulásba vált, talán el is tűnik. A szakértő szerint június, július környékén lehet erre számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 1. 18:09