Durván drágulnak ezek az élelmiszerek itthon: újabb áremelés jöhet tavasszal?

Durván drágulnak ezek az élelmiszerek itthon: újabb áremelés jöhet tavasszal?

agrarszektor.hu
Még messze nem ért véget az élelmiszerek árának emelkedése. Az agrárközgazdász úgy véli, a karácsonyi időszakban az emberek még kifizetik a magasabb árakat, de januártól visszaesés várható a fogyasztásban. Az előállítás megnövekedett költségeinek azonban meg kell jelennie a fogyasztói árakban is, erre az Raskó György véleménye szerint a tavaszi időszakban fog sor kerülni, az árak csökkenésére azonban várni kell a második negyedévig.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Novemberben 22,5%-os volt az infláció Magyarországon, a legmagasabb az Európai Unióban. A legjobban dráguló tételek között rengeteg élelmiszer van, köztük több hazai előállítású tejtermék is - írta meg a HVG.hu az rtl.hu értesülései alapján. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján idén októberben az előző év azonos időszakához képest a trappista sajt értékesítési ára 91%-kal, a tehéntúróé 81%-kal, a kefiré és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tejé 78%-kal, a natúr joghurté 77%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 76%-kal, az adagolt vajé 74%-kal, a tejfölé 73%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 71%-kal, a gyümölcsös joghurté 64%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 61%-kal, az ömlesztett sajt 57%-kal, a natúr vajkém ára pedig 37%-kal nőtt, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Raskó György agrárközgazdász szerint azzal magyarázhatók az áremelések, hogy beütött az inflációs pszichózis: vagyis azok is árat emelnek, akiknek ez egyébként eszükbe sem jutott volna, vagy nem lett volna rá lehetőségük. A szakértő szerint most az történt, hogy az alacsony jövedelmezőség miatt sok feldolgozó úgy gondolta, hogy azonnal árat kell emelniük, mert az infláció ebbe az irányba sodor minden árat. Ezek a vállalkozások arra jutottak, hogy ha most nem emelnek, akkor utána ismét évekig nem lesz rá lehetőségük.

Az agrárközgazdász úgy gondolja, hogy ezzel ellentétben a következő időszakban, tavasszal az áremelés már teljesen jogos lesz a durván megemelkedett termelési költségek miatt. A rendkívül gyenge forint miatt pedig az importból származó sajtok, tejtermékek ára is megemelkedett, a magyar előállítók így hozzájuk igazították áraikat. Raskó György elmondta, hogy ha egy termék ára átlépi a lélektani határt, azt a vásárlók már csak leértékelve veszik meg - szerinte ez jöhet a tejtermékeknél is januártól - a karácsony miatt az emberek most még kifizetik a magasabb árakat. A szakember ugyanakkor nem számít arra, hogy újabb tejtermékekre vezetne be árstopot a kormány.

Míg az infláció Európában másutt már tetőzött, és csökken, addig Magyarországon még mindig nőnek az árak. Ennek Raskó György szerint csak az szabhat határt, ha lesz egy komolyabb recesszió, amikor az élelmiszerinfláció növekvő üteme lassulásba vált, talán el is tűnik. A szakértő szerint június, július környékén lehet erre számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?