Erre senki sem számított: durva, ami az élemiszerárakkal történik a világon

Erre senki sem számított: durva, ami az élemiszerárakkal történik a világon

agrarszektor.hu
Már öt hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszeráraknál, miután augusztusban is alacsonyabban cserélt gazdát a legtöbb élelmiszer-alapanyag a nemzetközi piacokon - adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A sokak által figyelt FAO élelmiszerár-index júliushoz képest 1,9%-kal zárt alacsonyabban augusztusban, még így is 7,9%-kal meghaladva az egy évvel korábbi értékét. A mutató a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi - olvasható a FAO közleményében. A gabonafélék indexe 1,4%-kal csökkent egy hónap alatt miután a búza nemzetközi ára - köszönhetően a kedvező észak-amerikai és orosz termelési kilátásoknak, illetve a fekete-tengeri ukrán búzaexport újraéledésének - több mint 5%-kal zuhant.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rizs ára stabil maradt, azonban a szemestermények jegyzése 0,2%-kal csupán, de erősödött a kukorica drágulásával, ami a forró és száraz európai és észak-amerikai nyár hatásának tudható be, azonban ezt az áremelkedést az árpa és cirok árának mérséklődése ellensúlyozni tudta. A növényi olajok árindexe 3,3%-kal esett júliushoz képest valamivel alulmúlva a 2021 augusztusában mért szintjét. A szója globális ára óvatosan emelkedett a kedvezőtlen amerikai időjárás esetleges termelési kihatása miatt, ezzel szemben a pálma-, napraforgó- és repceolaj jegyzése csökkent köszönhetően a megnövekedett indonéz pálmaolaj-készleteknek és az ukrán kikötőkből elinduló napraforgó szállítmányoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tejtermékek átlagosan 2%-kal kerültek kevesebbe augusztusban, miközben az almutató 23,5%-kal szárnyalja túl az egy évvel korábbi értékét. Már tizedik hónapja nő a sajt ára a nemzetközi piacokon, míg a kibővült új-zélandi kibocsátás okán a tejé csökkent, mit sem törődve a nyugat-európai és amerikai termeléscsökkenéssel. A húsfélék indexe 1,5%-os csökkenést könyvelt el júliushoz képest, így is 8,2%-kal meghaladva az egy évvel azelőtti szintjét. A keresletbőség miatt alacsonyabb árat adtak a baromfihúsért és a szarvasmarháért is, utóbbinál a főbb exportőrök gyenge belföldi kereslete játszott szerepet. A sertéshús jegyzése nőtt. A FAO cukorár-index 2,1%-os csökkenésével az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjére zuhant, köszönhetően az exportkorlátozásoknak Indiában és az olcsó brazíliai bioetanolnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?