Súlyos gondok Európában: az igazi drágulás csak most jön az élelmiszerláncokban

Súlyos gondok Európában: az igazi drágulás csak most jön az élelmiszerláncokban

agrarszektor.hu
Európa több régiójába még mindig nem érkezett meg az a csapadékmennyiség, amire a növényeknek szüksége lenne. Az ágazat szereplői és a szakértők szerint várhatóan tragikus lesz idei termés. Ez pedig további áremelkedésekhez vezethet a gabonafélék és a zöldségek vonatkozásában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Még mindig nem érkeztek meg azok az esők Európába, amelyre a mezőgazdaságnak oly nagy szüksége lenne. Az egyik legrosszabb helyzet az Egyesült Királyságban alakult ki, ahol nyáron sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, ám ennek az a következménye, hogy a burgonya, a hagyma, a cukorrépa, az alma és a komló termésmennyisége 10-50%-kal marad el a megszokottól - olvasható a Világgazdaság oldalán. A friss előrejelzések szerint az Európai Unióban 16%-kal kevesebb a kukorica mennyisége a vártnál, míg a szójabab esetén 12%-os az elmaradás, napraforgóból pedig 12%-kal teremhet kevesebb, mint egy éve.

Azt hittük, hogy nem ismétlődik meg a 2018-as év, de mára tudjuk, tévedtünk. Ez a legrosszabb év, amivel eddig találkoztam

- panaszkodott a CNBC-nek Rodger Hobson, a Brit Sárgarépa-termesztők Szövetségének elnöke.

A yorkshire-i gazdálkodó évente átlagosan 35 ezer tonna sárgarépát termel, 880 hektáros területén. Idén azonban a hőhullámok, és az aszály miatt összességében 30%-os csökkenésre számít. A négy évvel ezelőtti szituációt amúgy valóban össze lehet vetni az ideivel, csak éppen 2018-ban átlagosan 5 Celsius-fokkal hűvösebb volt, mint idén.

Fel kell készülni a zöldséghiányra?

193 óta az idei volt a legszárazabb július Nagy-Britanniában,  a hőmérséklet is eddig nem látott szintet, 40,3 fokot ért el. De a szélsőséses nyár előtt is már kedvezőtlen helyzetben voltak a gazdálkodók, ugyanis elszálltak a műtrágyaárak az ukrajnai háború miatt, illetve a munkaerőhiány is megnehezítette a termesztést.

Rodger Hobson egy beszédes adattal illusztrálta a helyzetet: Yorkshire-ben, júliusban 6 milliméter eső esett, a havi átlagos mennyiség 70 milliméter körül van. A helyzet miatt már aggódnak az elemzők, ugyanis egyre nagyobb esélyét látják az áruhiány kialakulásának. A Brit Sárgarépa-termesztők Szövetségének elnöke, aki a szigetország sárgarépatermésének 4%-át állítja elő, beszélt arról is, hogy ez a zöldség imádja a brit klímát, jól bírja a sok csapadékot, és a 18-22 Celsius-fokos hőmérsékletet, ám 30 fok fölött összezsugorodik, és meghal. Azonban nemcsak a sárgarépatermés ígérkezik gyászosnak, hanem az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Ügynöksége jelentése szerint a hagyma, a cukorrépa, az alma és a komló mennyisége is akár feleződik idén.

A burgonyatermés fele is tönkremehet, ami keményen megmutatkozik majd az árakban

- figyelmeztetett Alice Witchalls, a Mintec piackutató cég elemzője. A Tescónál egyelőre nem tapasztaltak gondokat a beszállítókkal, de az áruházlánc szóvivője szerint „együttműködnek” a termelőkkel, hogy ha szükséges, időben tudjanak lépni.

Európa sem segít a kialakult helyzetben

A britek más években számíthattak volna európai segítségre, azonban az öreg kontinenst is megviselte az idei kemény nyár. Az Európai Bizottság a múlt héten közölte, hogy Európában jelenleg az elmúlt 500 év legkomolyabb szárazsága tart, 15 országban, köztük Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban egyre rosszabb a helyzet, a csapadékhiány a Földközi-tenger mentén várhatóan legalább novemberig tart.

Az aszály nemcsak a gazdálkodóknak, hanem az állattenyésztőknek is komoly gondot okoz. Csökkenteni fogják ugyanis a tejtermékek, a vaj és a tej termelését - jelentette ki Paul Hughes, az S&P Global Commodity Insights vezető agrárgazdasági kutatási igazgatója. Ezt támasztja alá Karl Franklin oxfordshire-i juhtenyésztő is, aki szerint kritikus a helyzet. Miután nincs elég fű a juhoknak, az egész ellési időszak megszakadhat.

Az emberi tevékenység az oka mindennek

A klímatudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy az ilyen hőhullámok és aszályok egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás következtében, és a mostani hőhullám kialakulása „szinte lehetetlen” lett volna az ember által előidézett jelenségek nélkül. Ugyanakkkor még nincs veszve minden, ugyanis ha sok csapadék esik a következő hetekben, az ugrásszerűen javítana a helyzeten. Az időjárás-előrejelzések azonban nem valószínűsítenek esőzést, Az ENSZ már korábban is figyelmeztetett a nehéz helyzetre. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?