Súlyos gondok Európában: az igazi drágulás csak most jön az élelmiszerláncokban

Súlyos gondok Európában: az igazi drágulás csak most jön az élelmiszerláncokban

agrarszektor.hu
Európa több régiójába még mindig nem érkezett meg az a csapadékmennyiség, amire a növényeknek szüksége lenne. Az ágazat szereplői és a szakértők szerint várhatóan tragikus lesz idei termés. Ez pedig további áremelkedésekhez vezethet a gabonafélék és a zöldségek vonatkozásában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még mindig nem érkeztek meg azok az esők Európába, amelyre a mezőgazdaságnak oly nagy szüksége lenne. Az egyik legrosszabb helyzet az Egyesült Királyságban alakult ki, ahol nyáron sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, ám ennek az a következménye, hogy a burgonya, a hagyma, a cukorrépa, az alma és a komló termésmennyisége 10-50%-kal marad el a megszokottól - olvasható a Világgazdaság oldalán. A friss előrejelzések szerint az Európai Unióban 16%-kal kevesebb a kukorica mennyisége a vártnál, míg a szójabab esetén 12%-os az elmaradás, napraforgóból pedig 12%-kal teremhet kevesebb, mint egy éve.

Azt hittük, hogy nem ismétlődik meg a 2018-as év, de mára tudjuk, tévedtünk. Ez a legrosszabb év, amivel eddig találkoztam

- panaszkodott a CNBC-nek Rodger Hobson, a Brit Sárgarépa-termesztők Szövetségének elnöke.

A yorkshire-i gazdálkodó évente átlagosan 35 ezer tonna sárgarépát termel, 880 hektáros területén. Idén azonban a hőhullámok, és az aszály miatt összességében 30%-os csökkenésre számít. A négy évvel ezelőtti szituációt amúgy valóban össze lehet vetni az ideivel, csak éppen 2018-ban átlagosan 5 Celsius-fokkal hűvösebb volt, mint idén.

Fel kell készülni a zöldséghiányra?

193 óta az idei volt a legszárazabb július Nagy-Britanniában,  a hőmérséklet is eddig nem látott szintet, 40,3 fokot ért el. De a szélsőséses nyár előtt is már kedvezőtlen helyzetben voltak a gazdálkodók, ugyanis elszálltak a műtrágyaárak az ukrajnai háború miatt, illetve a munkaerőhiány is megnehezítette a termesztést.

Rodger Hobson egy beszédes adattal illusztrálta a helyzetet: Yorkshire-ben, júliusban 6 milliméter eső esett, a havi átlagos mennyiség 70 milliméter körül van. A helyzet miatt már aggódnak az elemzők, ugyanis egyre nagyobb esélyét látják az áruhiány kialakulásának. A Brit Sárgarépa-termesztők Szövetségének elnöke, aki a szigetország sárgarépatermésének 4%-át állítja elő, beszélt arról is, hogy ez a zöldség imádja a brit klímát, jól bírja a sok csapadékot, és a 18-22 Celsius-fokos hőmérsékletet, ám 30 fok fölött összezsugorodik, és meghal. Azonban nemcsak a sárgarépatermés ígérkezik gyászosnak, hanem az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Ügynöksége jelentése szerint a hagyma, a cukorrépa, az alma és a komló mennyisége is akár feleződik idén.

A burgonyatermés fele is tönkremehet, ami keményen megmutatkozik majd az árakban

- figyelmeztetett Alice Witchalls, a Mintec piackutató cég elemzője. A Tescónál egyelőre nem tapasztaltak gondokat a beszállítókkal, de az áruházlánc szóvivője szerint „együttműködnek” a termelőkkel, hogy ha szükséges, időben tudjanak lépni.

Európa sem segít a kialakult helyzetben

A britek más években számíthattak volna európai segítségre, azonban az öreg kontinenst is megviselte az idei kemény nyár. Az Európai Bizottság a múlt héten közölte, hogy Európában jelenleg az elmúlt 500 év legkomolyabb szárazsága tart, 15 országban, köztük Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban egyre rosszabb a helyzet, a csapadékhiány a Földközi-tenger mentén várhatóan legalább novemberig tart.

Az aszály nemcsak a gazdálkodóknak, hanem az állattenyésztőknek is komoly gondot okoz. Csökkenteni fogják ugyanis a tejtermékek, a vaj és a tej termelését - jelentette ki Paul Hughes, az S&P Global Commodity Insights vezető agrárgazdasági kutatási igazgatója. Ezt támasztja alá Karl Franklin oxfordshire-i juhtenyésztő is, aki szerint kritikus a helyzet. Miután nincs elég fű a juhoknak, az egész ellési időszak megszakadhat.

Az emberi tevékenység az oka mindennek

A klímatudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy az ilyen hőhullámok és aszályok egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás következtében, és a mostani hőhullám kialakulása „szinte lehetetlen” lett volna az ember által előidézett jelenségek nélkül. Ugyanakkkor még nincs veszve minden, ugyanis ha sok csapadék esik a következő hetekben, az ugrásszerűen javítana a helyzeten. Az időjárás-előrejelzések azonban nem valószínűsítenek esőzést, Az ENSZ már korábban is figyelmeztetett a nehéz helyzetre. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13