Súlyos gondok Európában: az igazi drágulás csak most jön az élelmiszerláncokban

agrarszektor.hu
Európa több régiójába még mindig nem érkezett meg az a csapadékmennyiség, amire a növényeknek szüksége lenne. Az ágazat szereplői és a szakértők szerint várhatóan tragikus lesz idei termés. Ez pedig további áremelkedésekhez vezethet a gabonafélék és a zöldségek vonatkozásában.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Még mindig nem érkeztek meg azok az esők Európába, amelyre a mezőgazdaságnak oly nagy szüksége lenne. Az egyik legrosszabb helyzet az Egyesült Királyságban alakult ki, ahol nyáron sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, ám ennek az a következménye, hogy a burgonya, a hagyma, a cukorrépa, az alma és a komló termésmennyisége 10-50%-kal marad el a megszokottól - olvasható a Világgazdaság oldalán. A friss előrejelzések szerint az Európai Unióban 16%-kal kevesebb a kukorica mennyisége a vártnál, míg a szójabab esetén 12%-os az elmaradás, napraforgóból pedig 12%-kal teremhet kevesebb, mint egy éve.

Azt hittük, hogy nem ismétlődik meg a 2018-as év, de mára tudjuk, tévedtünk. Ez a legrosszabb év, amivel eddig találkoztam

- panaszkodott a CNBC-nek Rodger Hobson, a Brit Sárgarépa-termesztők Szövetségének elnöke.

A yorkshire-i gazdálkodó évente átlagosan 35 ezer tonna sárgarépát termel, 880 hektáros területén. Idén azonban a hőhullámok, és az aszály miatt összességében 30%-os csökkenésre számít. A négy évvel ezelőtti szituációt amúgy valóban össze lehet vetni az ideivel, csak éppen 2018-ban átlagosan 5 Celsius-fokkal hűvösebb volt, mint idén.

Fel kell készülni a zöldséghiányra?

193 óta az idei volt a legszárazabb július Nagy-Britanniában,  a hőmérséklet is eddig nem látott szintet, 40,3 fokot ért el. De a szélsőséses nyár előtt is már kedvezőtlen helyzetben voltak a gazdálkodók, ugyanis elszálltak a műtrágyaárak az ukrajnai háború miatt, illetve a munkaerőhiány is megnehezítette a termesztést.

Rodger Hobson egy beszédes adattal illusztrálta a helyzetet: Yorkshire-ben, júliusban 6 milliméter eső esett, a havi átlagos mennyiség 70 milliméter körül van. A helyzet miatt már aggódnak az elemzők, ugyanis egyre nagyobb esélyét látják az áruhiány kialakulásának. A Brit Sárgarépa-termesztők Szövetségének elnöke, aki a szigetország sárgarépatermésének 4%-át állítja elő, beszélt arról is, hogy ez a zöldség imádja a brit klímát, jól bírja a sok csapadékot, és a 18-22 Celsius-fokos hőmérsékletet, ám 30 fok fölött összezsugorodik, és meghal. Azonban nemcsak a sárgarépatermés ígérkezik gyászosnak, hanem az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Ügynöksége jelentése szerint a hagyma, a cukorrépa, az alma és a komló mennyisége is akár feleződik idén.

A burgonyatermés fele is tönkremehet, ami keményen megmutatkozik majd az árakban

- figyelmeztetett Alice Witchalls, a Mintec piackutató cég elemzője. A Tescónál egyelőre nem tapasztaltak gondokat a beszállítókkal, de az áruházlánc szóvivője szerint „együttműködnek” a termelőkkel, hogy ha szükséges, időben tudjanak lépni.

Európa sem segít a kialakult helyzetben

A britek más években számíthattak volna európai segítségre, azonban az öreg kontinenst is megviselte az idei kemény nyár. Az Európai Bizottság a múlt héten közölte, hogy Európában jelenleg az elmúlt 500 év legkomolyabb szárazsága tart, 15 országban, köztük Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban egyre rosszabb a helyzet, a csapadékhiány a Földközi-tenger mentén várhatóan legalább novemberig tart.

Az aszály nemcsak a gazdálkodóknak, hanem az állattenyésztőknek is komoly gondot okoz. Csökkenteni fogják ugyanis a tejtermékek, a vaj és a tej termelését - jelentette ki Paul Hughes, az S&P Global Commodity Insights vezető agrárgazdasági kutatási igazgatója. Ezt támasztja alá Karl Franklin oxfordshire-i juhtenyésztő is, aki szerint kritikus a helyzet. Miután nincs elég fű a juhoknak, az egész ellési időszak megszakadhat.

Az emberi tevékenység az oka mindennek

A klímatudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy az ilyen hőhullámok és aszályok egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás következtében, és a mostani hőhullám kialakulása „szinte lehetetlen” lett volna az ember által előidézett jelenségek nélkül. Ugyanakkkor még nincs veszve minden, ugyanis ha sok csapadék esik a következő hetekben, az ugrásszerűen javítana a helyzeten. Az időjárás-előrejelzések azonban nem valószínűsítenek esőzést, Az ENSZ már korábban is figyelmeztetett a nehéz helyzetre. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?