Óriási gondok vannak az európai földeken: veszélyben az idei termelés?

Óriási gondok vannak az európai földeken: veszélyben az idei termelés?

MTI
Európa és a Földközi-tenger medencéje több mint egynegyedét sújtotta talajszárazság április elején a Kopernikusz európai program műholdas adatai szerint, amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett csütörtökön.

Az adatok szerint az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO) által tanulmányozott terület 28,65%-án, azaz az Európától Törökországig és a Kaukázusig terjedő területen, valamint az észak-afrikai partvidéken volt aszály 2023. április 1. és 10. között. A leginkább érintett terület Skandinávia, Írország, Lengyelország északi része, Spanyolország, Törökország, a Fekete-tenger nyugati partvidéke, valamint a Magreb északi része és a Kaukázus volt.

A megfigyelt terület 25%-án volt hiányos a talaj nedvességtartalma, elsősorban az esőzés hiánya miatt, és 3,57%-án volt "rendellenes a növényzet fejlődése", amely a legmagasabb riasztási fokozat. Ezt a növényzetkárosodást, amely jelentős mezőgazdasági veszteségekre utal, elsősorban Észak-Afrikában, Spanyolország déli részének egyes övezeteiben, Írország középső részén és Törökországban észlelték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?