Vészhelyzet fenyeget Magyarországon: aggasztó hírek érkeztek

Vészhelyzet fenyeget Magyarországon: aggasztó hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Az élelmiszerbiztonság fenntartása és fejlesztése világszerte egyre nagyobb prioritást élvez. Nem csak a hivatalos, minősítő szervek, de maga a fogyasztók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek minősége megfelelő legyen. Noha sokan az élelmiszerbiztonságot csupán a minőséggel párosítják, érdemes megvizsgálni azokat a tényezőket, melyek befolyásolhatják az élelemiszerellátó rendszerek fenntarthatóságát - írta szakértői cikkében Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy melegszik a bolygó klímája, úgy csökken egyre nagyobb területeken a csapadék mennyisége, mely nagyban befolyásolja a mezőgazdaságban termesztett növények hozamát. Európát rég nem látott aszály sújtotta idén. Magyarországon főleg a keleti országrészben volt drasztikusan érzékelhető a csapadék hiánya, mely hatalmas terméskieséseket jelentett az érintett gazdaságok számára. Ezt a régiót különösen fenyegeti az elsivatagosodás veszélye. Hatalmas problémát jelent továbbá a szélsőséges időjárás, a hatalmas viharok, a hirtelen felgyűlő nagyobb csapadékmennyiség, melyek mind megviselik a kultúrnövényeket. Az egyre növekvő hőmérséklet a rovarkártevők jelenlétét, károkozását erősíti, míg a növényeket támadó betegségek jelentősége a száraz éghajlatnak köszönhetően egyre inkább csökken.

Az Európai Bizottság által 2019 decemberében benyújtott Európai Zöld megállapodás számos olyan törekvést tartalmaz, mely Európát versenyképes, erőforrás hatékony gazdasággá kívánja átalakítani. A közlemény többek között a műtrágya és növényvédőszerek használatának csökkenését tűzte ki célul, az ökológiai gazdaságok növelése mellett. Általánosan elmondható, hogy a növényvédő szerekkel kapcsolatos szabályozások és elvárások az elmúlt években nagyon megszigorodtak. A mezőgazdasági inputokat gyártó és kutató cégeknek hatalmas a felelőssége, hogy olyan minőségű és mennyiségű hatóanyagot fejlesszenek és gyártsanak, melyek a szigorú előírásoknak megfelelnek.

Az idei évben jól látható, hogy felborult a globális kereskedelem stabil működése. A mezőgazdasági termények és nyersanyagok globális és regionális szállítása sokszor ütközik akadályokba, melyek a növényvédőszer gyártást is érintik. Jelenleg az európai műtrágyagyárak 70%-a áll, Közép-Európában a gázhiány miatt mindössze egyetlen nitrogén műtrágyagyár üzemel. Szeptemberben az elszabaduló földgáz árak miatt a magyarországi termelés is leállt. A műtrágya hiánya hosszú távon hatalmas problémát jelent a takarmánygyártásban, a kultúrnövények hozamában, az állattenyésztésben, ami az élelmiszerárak további robbanásszerű emelkedését eredményezheti a közeljövőben.

Magyarországon már jelenleg is élelmiszerellátási vészhelyzet fenyeget. A keleti országrész abszolút kevesebbet termelt idén, és még nem tudjuk, mennyi kihívással kell szembenéznie az országnak jövőre. A mezőgazdaság elsődleges kihívása a megfelelő vízellátás megoldása és az öntözőberendezések fejlesztése. Minden eddiginél nagyobb szerepet kell kapnia a kutatás-fejlesztésnek, az újabb genetikák alkalmazásának, a stressztűrő hibridek kutatásának, hiszen az élelmiszerbiztonságot az segíti, ha a hozamot meg tudjuk védeni. Ha hosszú távon gondolunk az élelmiszerbiztonságra, akkor a biológiai készítmények fejlesztése és gyártása kulcsszerepet játszik a fenntartható élelmiszerellátó rendszer kiépítésében.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat, amely a legkorszerűbb vetőmagokat és innovatív növényvédelmi megoldásokat kínálja. A vállalat támogatásával az Economist Impact immáron tizenegyedik alkalommal tette közzé éves Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) jelentést, amely 113 ország élelmezési rendszerének állapotát pontozza. A Corteva fontosnak tartja, hogy évről évre felhívja a figyelmet azokra a területekre, melyek veszélyeztetik az élelmiszer ellátásának biztonságát.

2030-as fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban a Corteva folyamatosan bővíti termékeit a természetes alapú biológiai termékek piacán. A vállalat ezért több jelentős biológiai készítmény gyártójával is  együttműködési megállapodásokat írt alá az elmúlt években. Az idei évben a Symborggal kötött kereskedelmi megállapodás részeként, a vállalat a tápanyag hasznosulását optimalizáló termékeket vezet be számos európai ország piacára, melyek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében azáltal, hogy a légkörből származó nitrogént megkötik és ammóniává alakítják. Ez egy olyan fenntartható megoldás, amely a nitrogént a teljes növényi ciklus során hatékonyan és ellenőrzött módon biztosítja.

A vállalat emellett nagy hangsúlyt fektet a termelők megfelelő tájékoztatására és a párbeszédre a magyar gazdákkal, hogy megértse problémáikat és fejlesztéseivel választ adjon a magyar agrárium kihívásaira, ezzel hozzájárulva az élelmiszerbiztonság fenntartásához, javításához. A Corteva hisz abban, hogy az összes piaci szereplő, mind a kormányzati- és nem kormányzati szervezetek, a vállalatok, valamint a kutatóintézetek erőfeszítésének egyesítésével a globális élelmiszerbiztonság jelentősen javítható - írta Borsos László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?