Véget ért egy korszak a mezőgazdaságban: erre készülhetnek a magyar gazdák

Véget ért egy korszak a mezőgazdaságban: erre készülhetnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság és a hatékonyság nem egymást kizáró célkitűzések, ezeket össze lehet hangolni - mondta Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója a cég nádudvari sajtótájékoztatóján és szántóföldi bemutatóján. A szakember sorra vette, milyen rövid, közép és hosszú távú kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak a következő évek során, és hogy erre milyen válaszok születtek, mind a szabályozók, mind a nagyvállalatok, mind pedig a KITE Zrt. részéről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a precíziós gazdálkodás bevezetése 2011-ben kezdődött el Magyarországon. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg két olyan nagyobb kihívás van, aminek meg kell feleltetni a magyar mezőgazdaságot, ez pedig az Európai Unió által meghatározott Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) és a Termőföldtől az asztalig (Farm to Fork) stratégiák. Ezeknél két olyan jelentős változás is lesz, amire a mezőgazdaság egészének reagálnia kell, mégpedig a műtrágyák és az inputanyagok felhasználásának csökkentése. Szabó Levente ugyanakkor beszélt arról is, hogy a növényvédő szerek felhasználásának visszafogásával is lehetséges a mostani hozamok tartása, sőt, a növelésük is.

Hadászi László, a cég innovációs főigazgatója arról beszélt, hogy számtalan új kihívás éri az ágazatot, ami napi szinten határozza meg a munkát. Ezek közül rövid távon a növényvédő szerek kivonása, az új Közös Agrárpolitika bevezetése és az Agroökológiai Program (AÖP) a legfontosabbak, amelyek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a környezetvédelem körébe tartoznak. A szakember kiemelte, hogy a fenntarthatóság olyan folyamat, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövő generációinak lehetőségét a szükségletei kielégítésére. Hadászi László a közép és hosszú távú változások között a digitalizációt és a precíziós gazdálkodást sorolta fel, ez utóbbinál az 5R (jó időben, megfelelő helyre, megfelelő mennyiségben, megfelelő anyagokat, eszközöket és a megfelelő módszerrel) fontosságát hangsúlyozta.

Meg kell értenünk, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszerbiztonságnál

- mondta ki Hadászi László.

A szakember kifejtette, hogy a fenntarthatóság és hatékonyság létezhet egymás mellett, ezt a két célkitűzést pedig össze lehet hangolni. A KITE Zrt. innovációs főigazgatója rámutatott, hogy a közép és hosszútávó változások komoly hatással lesznek a mezőgazdaságra, ugyanis a jövőben a termelés nagyobb szaktudást fog igényelni, meg fog nőni a döntéstámogató rendszerek szerepe, változni fog a beszállítói háttér és az új rendszerszemléletű technológiák bizony drágábbak lesznek a mostaniaknál.

Hadászi László úgy vélte, hogy a legnagyobb változások a növényvédelem területén lesznek. Mint mondta, a kémiai gyomirtás nem fog eltűnni, de a pontos, időzített kezelések kerülnek majd az előtérbe, valamint meg fog erősödni a biológiai növényvédelem is. A nagy biokémiai cégek más területeken is meg fognak jelenni, a biológiai növényvédő szerek piacában pedig már most egy 10-15%-os növekedés figyelhető meg éves szinten. A szakember szerint arra kell felkészülnünk, hogy a jövőben a fenntarthatósági előírások fogják a termelést meghatározni, a termelés költségei pedig nőni fognak. Emellett nagyobb igény lesz a szaktudásra, meg fog nőni a döntéstámogató rendszerek szerepe, és változni fog a beszállítói háttér.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?