Véget ért egy korszak a mezőgazdaságban: erre készülhetnek a magyar gazdák

Véget ért egy korszak a mezőgazdaságban: erre készülhetnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság és a hatékonyság nem egymást kizáró célkitűzések, ezeket össze lehet hangolni - mondta Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója a cég nádudvari sajtótájékoztatóján és szántóföldi bemutatóján. A szakember sorra vette, milyen rövid, közép és hosszú távú kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak a következő évek során, és hogy erre milyen válaszok születtek, mind a szabályozók, mind a nagyvállalatok, mind pedig a KITE Zrt. részéről.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a precíziós gazdálkodás bevezetése 2011-ben kezdődött el Magyarországon. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg két olyan nagyobb kihívás van, aminek meg kell feleltetni a magyar mezőgazdaságot, ez pedig az Európai Unió által meghatározott Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) és a Termőföldtől az asztalig (Farm to Fork) stratégiák. Ezeknél két olyan jelentős változás is lesz, amire a mezőgazdaság egészének reagálnia kell, mégpedig a műtrágyák és az inputanyagok felhasználásának csökkentése. Szabó Levente ugyanakkor beszélt arról is, hogy a növényvédő szerek felhasználásának visszafogásával is lehetséges a mostani hozamok tartása, sőt, a növelésük is.

Hadászi László, a cég innovációs főigazgatója arról beszélt, hogy számtalan új kihívás éri az ágazatot, ami napi szinten határozza meg a munkát. Ezek közül rövid távon a növényvédő szerek kivonása, az új Közös Agrárpolitika bevezetése és az Agroökológiai Program (AÖP) a legfontosabbak, amelyek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a környezetvédelem körébe tartoznak. A szakember kiemelte, hogy a fenntarthatóság olyan folyamat, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövő generációinak lehetőségét a szükségletei kielégítésére. Hadászi László a közép és hosszú távú változások között a digitalizációt és a precíziós gazdálkodást sorolta fel, ez utóbbinál az 5R (jó időben, megfelelő helyre, megfelelő mennyiségben, megfelelő anyagokat, eszközöket és a megfelelő módszerrel) fontosságát hangsúlyozta.

Meg kell értenünk, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszerbiztonságnál

- mondta ki Hadászi László.

A szakember kifejtette, hogy a fenntarthatóság és hatékonyság létezhet egymás mellett, ezt a két célkitűzést pedig össze lehet hangolni. A KITE Zrt. innovációs főigazgatója rámutatott, hogy a közép és hosszútávó változások komoly hatással lesznek a mezőgazdaságra, ugyanis a jövőben a termelés nagyobb szaktudást fog igényelni, meg fog nőni a döntéstámogató rendszerek szerepe, változni fog a beszállítói háttér és az új rendszerszemléletű technológiák bizony drágábbak lesznek a mostaniaknál.

Hadászi László úgy vélte, hogy a legnagyobb változások a növényvédelem területén lesznek. Mint mondta, a kémiai gyomirtás nem fog eltűnni, de a pontos, időzített kezelések kerülnek majd az előtérbe, valamint meg fog erősödni a biológiai növényvédelem is. A nagy biokémiai cégek más területeken is meg fognak jelenni, a biológiai növényvédő szerek piacában pedig már most egy 10-15%-os növekedés figyelhető meg éves szinten. A szakember szerint arra kell felkészülnünk, hogy a jövőben a fenntarthatósági előírások fogják a termelést meghatározni, a termelés költségei pedig nőni fognak. Emellett nagyobb igény lesz a szaktudásra, meg fog nőni a döntéstámogató rendszerek szerepe, és változni fog a beszállítói háttér.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:06