Erre nem sokan számítottak: meglepő dolog történt az élelmiszerárakkal tavaly

Erre nem sokan számítottak: meglepő dolog történt az élelmiszerárakkal tavaly

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója csökkenéssel fejezte be az évet, köszönhetően főleg a cukornak. A FAO élelmiszerár-index - ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi - ezzel 1,5%-kal zárt alacsonyabban novemberhez képest és 10,1%-kal az egy évvel korábbi értékéhez képest. 2023-at vizsgálva 13,7%-kal alacsonyabb éves átlagértéket mértek a szakértők - egyedül a cukor nemzetközi piaci ára drágult.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gabonafélék árindexe 1,5%-kal nőtt november óta, miután a búza, kukorica, rizs és árpa jegyzése mind nőtt, részben logisztikai fennakadások miatt, melyek a főbb exportőr országokból érkező szállítmányokat akadályozták. Az év során 15,4%-kal zuhant az index a 2022-es átlaghoz képest, tükrözve a globális piacok megfelelő ellátottságát. Ezzel szemben a gabonákon belül a rizsfélék alindexe 21%-os ugrást produkált főként az El Niño jelenség hatása körüli aggodalmak, továbbá az indiai kiviteli korlátozások miatt olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe eközben 1,4%-kal zsugorodott decemberre a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj iránti nyomott kereslet okán. A szója esetében érvényesült a biodízel szektor lassuló kereslete és a kedvező időjárás Brazília főbb termőterületein. Az év egészét tekintve az index 32,7%-kal múlta alul a 2022-es átlagát. A cukor árindexe 16,6%-os novemberi csökkenésével kilenchavi mélypontjára ért, ám még így is 14,9%-kal szárnyalja túl a 2022. decemberi értékét. A cukor nemzetközi piaci jegyzésének bezuhanása a brazil termelés felgyorsult ütemével hozható összefüggésbe, illetve a cukornád felhasználásának csökkenésével az indiai bioetanol termelésben.

A húsfélék árindexe 1,0%-kal zárt alacsonyabban novemberhez képest és 1,8%-kal a 2022. decemberi értékhez viszonyítva a sertéshús iránti ázsiai kereslet tartósan alacsony szintje miatt. A marhahús és a szárnyasok iránti érdeklődés is megcsappant, miközben a nagyobb termelőknél bőséges készletek várnak eladásra. A birkahús az ünnepek környékén inkább drágult. A trendekkel szembemenve a tejtermékek árindexe november óta 1,6%-kal erősödött, azonban még így is 16,1%-kal marad el az egy évvel korábbi szintjétől. A havi árváltozást a vaj és sajt drágulása hozta magával az ünnepekhez köthető nyugat-európai piaci élénkülés révén. A globális importkereslet növekedésével a teljes tejpor ára szintén emelkedett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?