Riasztó jelentés érkezett: milliókat fenyeget súlyos éhínség ezekben az országokban

agrarszektor.hu
Várhatóan emelkedik a súlyosan éhező emberek száma világszerte, ahogy egyre rosszabbodik a helyzet a 19 „élelmezési gócpont” országban a konfliktusok, a szélsőséges időjárás és a gazdasági instabilitás, továbbá a járvány és az ukrajnai háború miatt - olvasható a legújabb ENSZ jelentésben.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az „Élelmezési válsággócok - FAO-WFP előrejelzés a súlyos éhezésről” címet viselő jelentés - melyen az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) közösen dolgozott - azonnali humanitárius lépéseket sürget az emberéletek és a megélhetések megóvása, illetve az éhínség elkerülése érdekében azon országokban, ahol az év utolsó hónapjaiban várhatóan rosszabbodik az élelmezésbiztonság. A dokumentumban országspecifikus ajánlások is olvashatók a rövid távú és a sürgősségi válaszlépésekre - olvasható a FAO közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Afrika szarvát sújtó aszály embereket taszít az éhezés küszöbére, elpusztított megélhetést adó növényeket és állatokat egyaránt. Az akut éhínség sok helyen jelent meg és gyorsan terjed világszerte. Főként a legszegényebb országokban élők, akik nem heverték ki a COVID-19 járvány utórezgéseit, érzik meg a leginkább a konfliktusok hatását - ezen belül is az árak, az élelmiszer és a műtrágya elérhetősége, illetve az éghajlatváltozás tekintetében. A időszerű mezőgazdasági segítségre épülő széleskörű humanitárius akció nélkül a kilátások egyre rosszabbak lesznek számos országban

- mondta a FAO főigazgatója, Csü-Tongjü.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tíz éven belül ez a harmadik alkalom, hogy Szomáliát pusztító éhínség fenyegeti. A 2011-es éhezés kitörésében szerepet játszottak a konfliktusok és az esős évszak elmaradása két egymást követő évben. Ma sem állunk sokkal jobban: a várhatóan ötödik esős szezon hiánya miatti aszály a következő évben is velünk marad. A helyzet által sújtott emberek emellett elszálló élelmiszer-árakkal és a járvány miatti beszűkülő munkalehetőségekkel kénytelenek szembenézni. Sürgősen lépnünk kell az éhezés által fenyegetett szomáliaiaknak és más, élelmezési gócpont országban élőknek megsegítéséért

- tette hozzá David Beasley, a WFP ügyvezető igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentés a kelet-afrikai élelmezési válságra fókuszál, ahol az elmúlt 40 év leghosszabb aszálya tombol, ami előrejelzések szerint az előttünk álló ötödik esős évszakban is kitart, súlyosbítva a kedvezőtlen időjárás, a gazdasági válság és a konfliktusok összeadódó hatását az ott élő családokra. Víz hiányában gyengébb termésátlagok, pusztuló állatok és bevetetlen termőföldek váltak jellemzővé, felerősítve egy belső (közösségek közötti avagy az erőforrások miatti) konfliktus kirobbanásának veszélyét. Akár a 26 millió főt is elérheti a válságos vagy rosszabb élelmezésbiztonsági helyzetű emberek száma Szomáliát, Etiópiát és Kenyát tekintve.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?