Hiába a sok májusi eső, Európa így is kiszárad

Hiába a sok májusi eső, Európa így is kiszárad

agrarszektor.hu
Miközben Magyarországon kivételesen csapadékos tavasz volt, és különösen a májusi esőnek örülhettek a gazdák, Európa más térségeiben nem ilyen jó a helyzet. A május Dél-Európán is segített, de több országban így is aszályhelyzet van, és a szakértők szerint idén is brutális nyár jöhet számos uniós országban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az európai döntéshozók jelenleg azzal a kihívással néznek szembe, hogy megbirkózzanak a növekvő vízválsággal, mivel a kutatók attól tartanak, hogy az éghajlati válság miatt újabb aszályos nyár következik a kontinensen - állítja részletes beszámolójában a CNBC. A súlyosbodó éghajlati vészhelyzet miatt Európában egyre szűkösebbek a vízkészletek, mivel a tavasszal rekordhőmérsékletű időjárás és a történelmi téli hőhullám láthatóan megviselte a régió folyói és sípályái állapotát. A mediterrán országok, például Olaszország víztározói az elmúlt hetekben olyan vízszintre csökkentek, amely jellemzően a nyári hőhullámokkal jár együtt, és ez veszélyezteti a mezőgazdasági termelést, miközben Franciaországban és Spanyolországban is tüntettek a gazdák a vízhiány miatt.

Évek óta baj van

A hőmérséklet a nyár folyamán tovább emelkedik, és sokan attól tartanak, hogy Európa amúgy is "nagyon bizonytalan" vízproblémája még súlyosabbá válhat. Az osztrák Grazi Egyetem kutatói által az év elején elemzett műholdas adatok azt mutatták, hogy az aszály sokkal nagyobb mértékben érinti Európát, mint azt a kutatók korábban várták. A tanulmányt azt követően tették közzé, hogy az Európai Unió kutatói megállapították, hogy Európában tavaly minden idők legforróbb nyarát élték át, és az intenzív aszály a térségben legalább 500 éve nem tapasztalt legsúlyosabb szárazságnak számított. A Grazi Egyetem kutatói szerint Európa már 2018 óta szenvedett súlyos aszálytól, amelynek hatásai tavaly váltak nyilvánvalóvá, amikor a visszahúzódó vizek komolyan veszélyeztették az élelmiszer- és energiatermelést, miközben számos vízi faj elvesztette élőhelyét.

Néhány évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy a víz problémás lesz itt Európában, különösen Németországban vagy Ausztriában. Itt valóban gondok vannak a vízellátással - ezen el kell gondolkodnunk

- mondta a portálnak Torsten Mayer-Gürr, a műholdas tanulmány egyik vezető szerzője.

Spanyolország a leginkább érintett

A tavalyi év kétségkívül komoly figyelmeztetés volt a döntéshozók számára. Spanyolországban, ahol a hőmérséklet áprilisban közel 40 Celsius-fokig emelkedett, Pedro Sanchez miniszterelnök akkor arra figyelmeztetett, hogy a dél-európai országban az aszály lett az egyik vezető hosszú távú aggodalom.

Spanyolország kormánya és én is tisztában vagyunk azzal, hogy az aszály körüli vita az elkövetkező években országunk egyik központi politikai és területi vitája lesz

- mondta Sanchez a parlamentben az Associated Press szerint. A múlt hónapban a spanyol kormány 2,2 milliárd eurós csomagot hagyott jóvá, amellyel a mezőgazdasági ágazatot sújtó aszály hatásait próbálta enyhíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eközben az Európai Aszálymegfigyelő Intézet az év elején egy különleges gyorsjelentésben arra figyelmeztetett, hogy a tél végi körülmények hasonlóak a tavalyihoz, amikor a magas hőmérséklet és a csapadékhiány miatt a kontinens nagy részét sújtó, széles körű és elhúzódó aszály alakult ki. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint az EU 27 tagállamának több mint egynegyedében aszályriadó van érvényben.

A május segített, de ez sem lesz elég

Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese szerint ugyanakkor az idei nyári kilátások Európa nagy részein már "nem tűnnek olyan ijesztőnek, mint egy hónappal ezelőtt". Ez azért van így, mert a különösen változékony tavasz közepette, amely rekordot döntő áprilisi hőmérsékletet hozott Spanyolországban és Portugáliában, és pusztító árvizeket Olaszországban, az elmúlt hetek heves esőzései Dél-Európában segítettek feltölteni a víztározókat és javítani a talaj nedvességtartalmát. Burgess szerint azonban Észak-Európa nagy része és a déli országok, köztük Spanyolország, Franciaország és Portugália még mindig "meglehetősen száraznak" tűnnek, miközben egyes kutatók attól tartanak, hogy Európa újabb brutális nyár elé nézhet - írja a CNBC.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?